Motel Westcoast speelt de meest populaire Westcoast-nummers aller tijden.
Motel Westcoast speelt de meest populaire Westcoast-nummers aller tijden. Foto: Harrie Muis

Theaterconcert muzikanten Motel Westcoast

LEEUWARDEN - Motel Westcoast - wie kent dit bijzondere muziekgezelschap inmiddels niet? - brengt al tien jaar hét theaterconcert met de meest populaire Amerikaanse 'Westcoast'-nummers aller tijden.

Méér dan 175.000 bezoekers zagen deze bijzonder gewaardeerde muziekproductie. Belangrijkste kenmerk is de meerstemmige zang op misschien wel ´Olympisch niveau´, waarvan muziekblad OOR ooit schreef: "zelden hebben vier stemmen zo goed bij elkaar gepast".

In deze zevende editie gaan de topvocalisten Syb van der Ploeg, Edward Reekers, Brenda Bee én Julian Thomas samen met hun vijfkoppige band, met onder andere Hubert Heeringa, extra aandacht geven aan de grondleggers van de Westcoast-sound.

Met nummers van onder andere legendarische groepen als Eagles, The Beach Boys, The Byrds, Crosby, Stills & Nash, The Doobie Brothers, Fleetwood Mac, CCR, Joni Mitchell, Steely Dan en Kenny Loggins, maar óók van groepen en artiesten die door hen zijn beïnvloed.

Zoals elke keer heeft ook de tour van 2019 een thema. Back to the roots. Betekent dat voor de vocalisten ook dat ze teruggaan naar hun eigen roots? "Mijn muzikale roots komen ruimschoots aan bod in deze editie", aldus Syb van der Ploeg, zanger van De Kast.
"Het is elke keer weer een puzzel om de input van alle negen muzikanten tot een mooi geheel te kneden.
Iedereen beleeft de show op zijn eigen manier. Maar het is ook dit jaar weer gelukt en als we op het podium staan waan ik me weer in de warme Californische zon!"

De man waarmee het allemaal begon is Syb van der Ploeg.
"Ik ben geboren in 1966, midden in de flowerpower tijd. Ik groeide op met muziek van The Eagles, The Beach Boys en Crosby, Stills & Nash. Je kunt dus zeggen dat ik de Westcoastmuziek met de paplepel ingegoten kreeg.
In 2002 was ik op uitnodiging van de band Venice een maand lang in California. Daar kwam ik in contact met allemaal Westcoast-muzikanten en ik kreeg ik het idee om een theatervoorstelling te maken met deze prachtige muziek. De nadruk ligt in dit genre op de meerstemmige zang en het duurde dan ook even voordat ik de perfecte stemmen voor dit project had gevonden."

Zo'n vijftig keer brengt Motel Westcoast de nieuwe show dit seizoen in het theater. Er komt van alles voorbij, zoals nummers van James Taylor, Linda Ronstadt en Toto, maar ook stukken van recentere datum zoals van Buckshot LeFonque. De aanstekelijke muziek zorgt avond aan avond voor een dampende zaal vol enthousiaste muziekliefhebbers. Sommigen zien hun jeugd weer aan zich voorbij trekken, anderen ontdekken nieuwe muzikale pareltjes. Voor iedereen geldt: het is genieten.

Het speelschema staat op de website www. motelwestcoast.nl