Rondleidster Joke Del Grosso toont één van de beschilderde kolenkitten. Onder andere over het zwarte kacheltje is meningsverschil.
Rondleidster Joke Del Grosso toont één van de beschilderde kolenkitten. Onder andere over het zwarte kacheltje is meningsverschil. Foto: Actief Media

Haalt het Ruurd Wiersma Hûs de veertig jaar?

BURDAARD / LEEUWARDEN - Oud-bestuurslid Ulke Wiersma uit Leeuwarden van het Ruurd Wiersma Hûs in Burdaard vreest dat dit museum snel achteruit gaat. Hij vindt het huidige bestuur te laks. "Se fergaderje wol, mar sette te min út 'e wei", zegt Wiersma. Bestuursvoorzitter Sybren van Tuinen zegt dat het bestuur tijd nodig heeft, voor onderhouds- en renovatiewerkzaamheden kunnen beginnen. Volgend jaar bestaat het museum veertig jaar.

Ulke Wiersma heeft zich 4,5 jaar ingezet voor het Ruurd Wiersmahûs in Burdaard. "Hy wie myn omke. Yn myn bernejierren haw ik him noch goed kind", vertelt Wiersma. Zijn oom beschilderde zijn eigen huis in Burdaard met de zogeheten naïeve techniek. Zo verbeelden de wanden van de woonkamer de vier seizoenen. Oomzegger Ulke is in november met onenigheid uit het bestuur gestapt.

Wiersma ergert zich er aan dat er tijdens de officiële openingstijden soms niemand in het museum is. "Dan komst dêr foar de tichte doar. Dan moatst earst in bestjoerslid of frijwilliger belje en dy komt dan sa gau mooglik. Sa kinne jo dochs gjin gasten ûntfange?"

Hij krijgt bijval van zijn echtgenote Anjo: "Ze beseffen niet hoe bijzonder het museum is", vindt zij. Met 'ze' bedoelt ze niet alleen de bestuursleden, maar bijvoorbeeld ook de inwoners van Burdaard. Ulke Wiersma zou graag zien dat er meer vrijwilligers uit dit dorp meehelpen in het museum. En dat de bestuursleden bijvoorbeeld bereid zijn, rondleidingen te geven, folders te verspreiden en zoveel mogelijk reclame maken voor het museum. Dat laatste heeft Wiersma naar eigen zeggen volop gedaan tijdens de jaren dat hij bestuurslid was. Onder andere door zijn werk als etaleur kent hij veel ondernemers die bereid waren het museum te sponsoren. "Mar dy heakje ôf no't ik net mear yn it bestjoer sit."

Voorzitter Sybren van Tuinen reageert: "It bestjoer set him mei hart en siel yn foar it museum. Mar der is mear tiid nedich om it nedige renovaasjewurk goed ta te rieden. Sadree 't wy dy plannen klear hawwe, wolle wy dy kenber meitsje."