Randolph Algera van Art-Decor geeft uitleg over het restauratieproces en vertelt over de geschiedenis van de rouwborden. Scan de foto voor een filmpje met meer informatie.
Randolph Algera van Art-Decor geeft uitleg over het restauratieproces en vertelt over de geschiedenis van de rouwborden. Scan de foto voor een filmpje met meer informatie. Foto: Actief Media

Restauratie rouwborden Hegebeintum voltooid

HEGEBEINTUM - Stichting Alde Fryske Tsjerke organiseerde op donderdag 4 april in de kerk van Hegebeintum een speciale bijeenkomst om te vieren dat de restauratie van zestien rouwborden is voltooid. Restaurateur Randolph Algera van schildersbedrijf Art-Decor uit Heerenveen gaf uitleg over het bijzondere project.

Het prachtige romaanse kerkje op de hoogste terp van Nederland zat stampvol met geïnteresseerden. Volgens Algera zijn de borden dan ook heel bijzonder. "Het is bijzonder dat het er zestien zijn, dat ze zo mooi behouden zijn gebleven en in zo'n kerkje zo zwaar en imposant aanwezig zijn." De zestien rouwborden komen uit de zeventiende tot en met twintigste eeuw en eren de voormalige bewoners van de nabijgelegen stins Harsta State: de families Heslinga, Van Aysma, Van Nijsten, Van Coehoorn en De Schepper. Harsta State was waarschijnlijk de redding van de oudste borden. In de Franse tijd, aan het einde van de achttiende eeuw, werden veel rouwborden uit kerken verwijderd. Het verhaal gaat dat in die tijd de rouwborden zijn verstopt in of bij het landhuis.
Tijdens de drie maanden durende restauratie zijn de borden vooral schoongemaakt en is het verguldwerk hersteld. Heel veel verguldwerk was namelijk destijds overgeschilderd met goudverf, dat is gaan oxideren. Het originele bladgoud is weer tevoorschijn gehaald.
Zie voor de openingstijden op
hegebeintum.info.