Een F-16 van de Poolse luchtmacht stijgt op tijdens Frisian Flag 2019. Scan de foto voor een filmpje, gemaakt door spotter Bram van der Sluis op 29 maart van de aankomst van verschillende vliegtuigen op Vliegbasis Leeuwarden.
Een F-16 van de Poolse luchtmacht stijgt op tijdens Frisian Flag 2019. Scan de foto voor een filmpje, gemaakt door spotter Bram van der Sluis op 29 maart van de aankomst van verschillende vliegtuigen op Vliegbasis Leeuwarden. Foto: Sgt. Jan Dijkstra

Jachtvliegoefening Frisian Flag 2019

LEEUWARDEN - Maandag startte op Vliegbasis Leeuwarden de internationale jachtvliegoefening Frisian Flag 2019. Tot en met vrijdag 12 april beoefenen jachtvliegers uit verschillende landen complexe missies in internationaal verband. De vliegbewegingen vinden plaats van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 16.30 uur. Tweemaal per dag vertrekken ongeveer 50 toestellen voor een trainingsmissie.

Naast de F-16's van de Nederlandse luchtmacht zijn vijf coalitiepartners vertegenwoordigd met jachtvliegtuigen, dat zijn: de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Polen en Zwitserland. Polen en de Verenigde Staten nemen deel met F-16C jachtvliegtuigen. De Franse luchtmacht brengt Mirage 2000D toestellen mee naar Leeuwarden en Duitsland doet mee met Eurofighters. Nieuwkomer Zwitserland neemt deel met F-18 gevechtsvliegtuigen en vanuit Engeland wordt een DA-20 ingezet. Daarnaast nemen er ook ondersteunende vliegtuigen deel vanuit Nederland, Duitsland, Amerika, Frankrijk, Italië en Engeland. De keuze voor Vliegbasis Leeuwarden - als gastheer van een grote oefening - is voor de hand liggend. De vliegbasis ligt dicht bij het grote oefengebied boven de Noordzee, waardoor er geen trainingstijd verloren gaat met vliegen van en naar het trainingsgebied. De vliegtijd kan hierdoor effectief worden benut voor trainingsdoeleinden en daardoor duurt de oefening ook maar twee weken.

Hoofd Operatiën van Vliegbasis Leeuwarden, luitenant-kolonel Ronald van der Jagt: "Het is van belang voor het kunnen faciliteren van zo'n grote oefening dat er begrip is vanuit de omgeving. Een oefening van een dergelijke omvang heeft impact op de omgeving. Het is daarom één van de aandachtspunten van de oefenleiding om de impact tot een minimum te beperken. Geen onnodige overlast dus. Oefenlocaties zijn dan ook veelal in oefengebieden boven de Noordzee, Duitsland en Denemarken. Dat geeft ons de mogelijkheid de geluidsbelasting zoveel mogelijk te spreiden."

Kijk voor meer informatie op: www.defensie.nl/onderwerpen/frisian-flag. Klachten over geluidshinder kunnen worden ingediend via het gratis nummer 0800-0226033.