Michel gaat vreemd met de vrouw van zijn beste vriend. Zijn beste vriend blijkt vreemd te gaan met zijn vrouw.
Michel gaat vreemd met de vrouw van zijn beste vriend. Zijn beste vriend blijkt vreemd te gaan met zijn vrouw. Foto: Annemieke van der Togt

De Waarheid met Huub Stapel over de dunne lijn tussen liegen en de waarheid

LEEUWARDEN - In toneelvoorstelling 'De Waarheid' wordt de dunne lijn tussen liegen en de waarheid vertellen bijna ongemerkt blootgelegd. En vragen na afloop niet alleen de spelers, maar ook het publiek zich af: brengt eerlijkheid nu verlichting of niet? Donderdag 11 april komen we er achter tijdens 'De Waarheid' in De Harmonie.

In de komedie De Waarheid resoneert die vraag door de voorstelling: is eerlijk zijn een deugd? De twee vrienden Michel (Huub Stapel) en Paul (Ruurt De Maesschalck) hebben al jaren een hechte vriendschap. Toch heeft Michel een geheim: hij gaat namelijk vreemd met Alice (Johanna ter Steege), de vrouw van Paul.

Hoewel een thema als vreemdgaan en daarover liegen 'zwaar' kan zijn is de voorstelling vooral om te lachen. Florian Zeller, de schrijver van het toneelstuk, heeft een groot gevoel voor humor en absurde situaties. Huub Stapel: "In het stuk wil Michel alles verborgen houden en gaat daar zo in op dat als zijn beste vriend vertelt dat hij op zijn beurt met Michels vrouw het bed heeft gedeeld Michel daar oprecht boos om wordt. Krankzinnig natuurlijk als je zelf óók vreemdgaat." Johanna Ter Steege: "Het gaat over vier mensen die verhoudingen met elkaar hebben, maar hoe het allemaal in elkaar zit, daar kom je niet echt achter. Dat maakt het spannend, om te spelen en om naar te kijken. Zowel op toneel als in de zaal weet niemand precies wat de waarheid is, dat is de kracht van het stuk."
Kijk voor kaarten en meer informatie op
harmonie.nl.