V.l.n.r.: Nathal Prins-Hoogsteen, Petra Habes, Derrik Brouwer, Piet Osinga en Wiebe Greydanus. Achter hen de
locatie voor de co-vergister bij Marrum.
V.l.n.r.: Nathal Prins-Hoogsteen, Petra Habes, Derrik Brouwer, Piet Osinga en Wiebe Greydanus. Achter hen de locatie voor de co-vergister bij Marrum. Foto: Actief Media

Vandaag rechtszaak vergistervergunning Marrum

MARRUM - Vandaag om half tien begint in Groningen bij Rechtbank Noord-Nederland voor de bestuursrechter een zitting over een provinciale vergunning voor een bio-covergister aan de Botniaweg in Marrum. Een groep bewoners uit Marrum heeft de zaak aangespannen tegen de provincie Fryslân.

De vergunning is bijna acht jaar oud. Er staat nog geen vergister (althans niet aan de Botniaweg, wel één aan de andere kant van Marrum, aan de Nieuweweg). De omwonenden vinden dat de vergunning verouderd is en daarom van tafel moet. Waarom de provincie dit niet wil, is hen niet duidelijk. "Dat is ien fan de redenen fan de rjochtsaak. Wy hoopje hjir ek antwurd op te krijen", vertelt woordvoerster Nathal Prins-Hoogsteen, tevens voorzitter van de stichting Marrum Duurzaam.

De vergunning is in 2011 afgegeven voor een lokale bio-covergister, waar voor de helft mest en voor de andere helft andere stoffen (denk aan groente-, fruit- en tuinafval) zouden mogen worden vergist: 100.000 ton per jaar. "Dat liedt ta te folle ferkearsoerlêst, lûdoerlêst en stankoerlêst", verwachten de omwonenden. In de praktijk moet het 'grondmateriaal' vaak van verder weg worden aangevoerd. "Dêr giet de miljeuwinst", zegt omwonende Derrik Brouwer.