In actie voor gezonde leefomgeving

NES - Afgelopen woensdag trapte werkgroep Twirre af met de eerste bijeenkomst in Theaterkerk Nes.

Met het thema biodiversiteit en het stimuleren ervan in de regio Noardeast Fryslân besloot Anja Haga een aantal maanden geleden geen plastic verpakkingen meer te gebruiken. "Behalve broccoli, die is alleen in plastic verkrijgbaar, kan ik eigenlijk alles kopen. Het lijkt misschien moeilijk maar het is prima te doen. Een huishouden gebruikt gemiddeld 109 kilo plastic per jaar dus daar is zeker winst te behalen".

In Niawier wordt de grond van de gemeente, dat nu alleen uit gras bestaat, omtoveren tot prachtige bloemenvelden die bijdragen aan de insecten-stand. Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten gaat in de keuken straks met name alleen nog lokaal voedsel aanbieden. Agrariër Leon Steegs vertelde meer over agrarisch natuurbeheer en biologisch boeren. Hessel Jan Sinnige van Zuco experimenteert met het beschikbaar stellen van bloemenranden aan bedrijven zodat ondernemers hun maatschappelijke betrokkenheid kunnen laten zien. En Jan Willem Zwart van de Kruidhof in Buitenpost had met name veel praktische tips, zoals de tuin niet te netjes maken en af en toe het gras wat langer laten staan. In totaal waren er zes geweldige pitchers die de bezoekers warm maakten voor de volgende ronde, de huiswerksessie.

Meer dan vijftig huiswerkopdrachten gaan de gemeente in. De komende tijd worden deze bewaakt en vastgelegd door middel van foto's en video's. Op 11 september is de volgende bijeenkomst van de werkgroep.