De Sweelinck Cantorij in Dokkum

DOKKUM - Op zondag 14 april zingt de Sweelinck Cantorij de Via Crucis van Franz Liszt in Dokkum.

Franz Liszt heeft de reputatie een briljant pianist te zijn. In zijn composities voor piano en orkest is dat goed terug te vinden.
In zijn religieuze composities slaat Franz echter een andere toon aan.

Ook in de 'Via Crucis', een werk geschreven vanuit een doorleefd geloof. Franz probeert uitdrukking te geven aan zijn eigen beleving. De 'Via Crucis' is indrukwekkend sober en bestaat uit de veertien staties die de lijdensweg van Jezus beschrijven in tekst en muziek.

Naast enkele instrumentale gedeeltes, die gespeeld worden op de orgel, zijn er ook de koralen en beschouwende koorgedeeltes. Franz gaat hierin vooral harmonisch ver en soms voorbij aan de grenzen van tonaliteit.

Passietijd

Beelden en klanken die je diep raken en meenemen op weg naar de werkelijke betekenis en de beleving van het leed en verdriet van zolang geleden in de Passietijd. Maar helaas nu ook nog steeds actueel.

De Sweelinck Cantorij zingt onder leiding van Anne E. de Bruijn. Organist is Jetske Bakker - Reitsma. Bariton Jaap Osinga zingt de solistische fragmenten.

Het concert vindt zondag 14 april plaats om 19.30 uur. De locatie is in de Grote/ of Sint Martinuskerk in Dokkum. Toegang is gratis, wel is er een collecte.