'Ald Bakkersguod' en schilderijen

HEGEBEINTUM - Een verzameling 'Ald Bakkersguod' van Nico en Aeltsje de Groot en schilderijen van Foeke Bijma zijn te zien in Hegebeintum.

Foeke Bijma werd in 1947 geboren in Finkum. Hij had in zijn jonge jaren al de behoefte om iets achter te laten. Hij maakte vaak potlood- en pentekeningen. Met zijn opleiding Bouwkunde kwam technisch tekenen erbij. Op zijn 20e volgde hij een schriftelijke cursus reclame- en illustratietekenen. Na verschillende operaties was deze hobby heel geschikt als therapie. Na zijn pensionering begon hij meer te schilderen, meestal met acrylverf. Zijn onderwerpen zijn verschillend, maar natuur en vogels hebben zijn voorkeur.

Iets wat vroeger veel in de bakkerij werd gebruikt, was een speculaasplank. Dat is een houten plank waarin een afbeelding was gegutst. Het deeg werd in een vorm geperst en na stevig uitdrukken werd het deeg weer uit de plank gedrukt. Daarna werd het deeg gebakken. Het woord 'speculaas' komt uit het Latijn en betekent 'spiegelbeeld'. Zo staat er ook een oranjekoek kist, een vierkante, houten kist waar veel oranjekoek in kon worden vervoerd. Als de oranjekoek op was, kon de kist zo weer naar terug naar de bakker.

Deze verzameling staat tot en met 30 april uitgestald in het Bezoekerscentrum in Hegebeintum. Openingstijden zijn in maart van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. In april gelden andere openingstijden. Van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, en op zon- en feestdagen van 12.00 tot 17.00 uur, gratis entree.