Knillis Brouwer bij het kantoortje van Present NOF in Dokkum.
Knillis Brouwer bij het kantoortje van Present NOF in Dokkum. Foto: Actief Media

Stichting Present NOF houdt 7 maart 'markt'

DE WESTEREEN - De Stichting Present Noordoost Friesland (NOF) houdt donderdagmiddag 7 maart in De Westereen een markt voor mensen die vrijwilligerswerk willen doen. De stichting bestrijkt de nieuwe gemeente Noard east-Fryslân en Dantumadiel.

De landelijke Stichting Present en de circa zeventig 'lokale' stichtingen willen een brug slaan tussen mensen die iets te bieden hebben en degenen die een helpende hand kunnen gebruiken. Het logo van Present verbeeldt ook een brug. Knillis Brouwer van Present NOF: "It leafst wurkje wy mei groepen minsken dy't in heale of in hiele dei in kerweike dwaan wolle. Dat kin fan alles wêze: in kuierke mei minsken yn in rolstoel, in tún opkreazje of immen helpe by in ferhuzing, bygelyks."

Ook individuele vrijwilligers zijn welkom. "Dêr meitsje wy as Present dan foar in deidiel in groep fan." Afgezien van het vrijwilligerswerk als zodanig, is het sociaal contact van groot belang, aldus Brouwer. "Al giet it ús yn it foarste plak om ynsidentele helpferliening. Foar bliuwende helpferliening binne oare organisaasjes."

Present begint bij mensen die iets voor een ander willen doen. Dit aanbod wordt zo mogelijk gekoppeld aan mensen die geen sociaal netwerk hebben en geen financiën om een beroepskracht in te schakelen. De hulp wordt aangeboden in de vorm van een project van een dag(deel). Een jaar of zeven geleden is bekeken of er draagvlak is voor zo'n stichting. Daar kwam ook de Stichting Present De Wâlden uit voort, in de gemeenten Acht karspelen en Tytsjerksteradiel.

Van 2013 tot en met 2016 nam het jaarlijks aantal vrijwilligers(klussen) toe, daarna daalde dit. Present organiseert de markt om belangstellenden uit de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel en de partners van de stichting de kans te geven nader kennis te maken met het vrijwilligerswerk van Present. Belangstellenden zijn welkom op donderdag 7 maart in de Kazerne, Mûnewei 17 in De Westereen. Inloop vanaf 15.30 en centrale opening 16.00 uur. Einde ongeveer 18.00 uur.