Kunstenares Birthe Leemeijer en Christian ter Hedde van Rots Fonteintechniek bij de IJsfontein.
Kunstenares Birthe Leemeijer en Christian ter Hedde van Rots Fonteintechniek bij de IJsfontein. Foto: Actief Media

De IJsfontein in Dokkum vrijdag in gebruik

DOKKUM - De laatste fontein van de Friese elf steden zal vrijdagmiddag 22 februari in Dokkum om vijf uur in gebruik worden genomen, als de technische voorbereidingen volgens plan verlopen. "We hebben een strakke planning", zegt kunstenares Birthe Leemeijer uit Haarlem.

Twee medewerkers van Koninklijke Damstra Installatietechniek uit Driezum waren vorige en deze week nog druk bezig met kabels en leidingen. De IJsfontein heeft een lange voorbereiding gekend als gevolg van technische en financiële tegenslagen. De fontein had eigenlijk in mei vorig jaar al klaar moeten zijn, tegelijk met de andere tien fonteinen. De fontein wordt volgens de provincie Fryslân (de officiële opdrachtgever) ongeveer 127.000 euro duurder dan was berekend.

De fontein is nu gemaakt van koper omdat dit snel geleidt, in tegenstelling tot beton, dat aanvankelijk het bouwmateriaal zou worden. "Om te zorgen dat de fontein ijs vormt, moeten we zo weinig mogelijk energie verspillen. Maar het lassen van koper is een vak apart. 'De mannen van staal' in Leeuwarden is dat gelukt. Al is het ontwerp lastig", vertelt kunstenares Birthe Leemeijer uit Haarlem, "het zijn allemaal rondingen, er zit geen enkel recht stuk in."

De vorm van de IJsfontein verwijst naar een sculptuur van ijs die ontstond in het zich terugtrekkende water van de smeltende Noordzee tijdens de strenge winter van 1963. De IJsfontein verwijst ook naar het verleden van Dokkum, ooit een belangrijke havenstad tot de zee uit het zicht verdween. En naar Dokkum als het dramatische keerpunt in de Elfstedentocht.
De mate waarin de fontein ijs vormt, is afhankelijk van de hoeveelheid groene energie die wordt opgewekt via zonnepanelen. Hoe meer zon, hoe meer ijs wordt geproduceerd. De IJsfontein wordt omringd door bomen die in de herfst rood kleuren als verwijzing naar de martelaren van Bonifatius.

Sommige mensen hebben sterke twijfel of de fontein écht goed zal werken. Maar Birthe Leemeijer heeft er "alle vertrouwen" in dat het goed komt. Vrijdag begint half vijf een bijeenkomst in de kerk naast de Markt, vijf uur is de officiële ingebruikneming.