V.l.n.r.: Ype Zaal, Lyanne Reitsma, Noa Houwer, Mare Wiersma, Silke Beckers en docente Joyce Hijmans.
V.l.n.r.: Ype Zaal, Lyanne Reitsma, Noa Houwer, Mare Wiersma, Silke Beckers en docente Joyce Hijmans. Foto: Actief Media

Scholieren spelen Grieks theater op open dag DC

DOKKUM - Een groepje leerlingen van 4 en 5 VWO van het Dockinga College doet op een bijzondere manier mee aan de open dag op donderdag 31 januari van hun school. Ze zullen driemaal op één avond een heel korte versie spelen van een spannend Grieks mythologisch liefdesverhaal: Orpheus en Eurydice.

Ype Zaal bedacht dat het leuk zou zijn om met een toneelstukje mee te doen aan de open dag. Samen met enkele andere vwo-leerlingen kozen ze voor het wereldberoemde liefdesverhaal 'Orpheus en Eurydice', dat afwisselend in de bovenwereld (van de levende mensen) en de onderwereld (van de doden) speelt. Maandagmiddag bespraken ze de regie van het verhaal met hun docent Joyce Hijmans. Sommige van de in totaal negen deelnemende leerlingen waren ziek of verhinderd.

Het groepje scholieren van het Dockinga College houdt als leidraad een boekje aan van Imme Dros: 'De macht van de liefde'. "Het wordt geen gewoon toneelstuk", zegt Ype, die de hoofdrol van Orpheus op zich neemt. "Een verteller, in dit geval Rutger Horsthuis, zal kort het verhaal vertellen. Intussen wordt dit met stil (mime-)spel uitgebeeld door de andere leerlingen."

Toneellicht als hulpmiddel

Noa Houwer speelt Euridyce. "Hoewel het hele verhaal om haar draait, zal ik toch weinig in het stuk voorkomen", voorspelt Noa. Tijdens de bespreking met docente Joyce Hijmans bedenkt de groep, dat het verschil tussen 'bovenwereld' en 'onderwereld' makkelijk kan worden aangeduid met toneellicht: komt het licht van boven, dan zie je de bovenwereld. Komt het van beneden, dan zie je de onderwereld.

Aan het einde van de bespreking hebben ze de regie - wie komt op welk moment waar op en gaat op welk moment waar weer af - in grote trekken wel op papier. Ook weten ze welk materiaal erbij nodig is. De bijbehorende muziek hebben ze al uitgekozen. Ze zullen nog meerdere keren repeteren. Als het allemaal lukt, is het stuk donderdagavond 31 januari driemaal te zien in 't Omnium van het Dockinga College.