Mocht Mozart in deze tijd hebben geleefd, dan was hij ongetwijfeld een van de meest gerespecteerde producers ter wereld.
Mocht Mozart in deze tijd hebben geleefd, dan was hij ongetwijfeld een van de meest gerespecteerde producers ter wereld. Foto: ingezonden

Noord Nederlands Orkest in Neushoorn

LEEUWARDEN – Het Noord Nederlands Orkest (NNO) werkt sinds 2017 samen met Neushoorn om een brug te slaan tussen klassieke muziek en popcultuur. Door klassieke composities van grote componisten in het poppodium te spelen, wordt de drempel naar een klassiek concert verlaagd. In de nieuwe voorstelling Mozart @ Neushoorn speelt het NNO op vrijdag 1 februari (20.00 uur, Grote Zaal) Symfonie nr. 40.

Meestal speelt het NNO klassieke symfonische muziek in een concertgebouw of schouwburg. Maar het symfonieorkest is ook in voor een experiment. Werk van Prince, The Roling Stones en Avicii spelen ze bijvoorbeeld ook. Vanuit Neushoorn was er de behoefte om echte klassieke muziek in een popsetting te presenteren. De samenwerking met het NNO is gezien de vernieuwingsdrang dan ook de enige juiste combinatie. Het bijzondere is dat het orkest zonder dirigent speelt; de concertmeester is degene die leidt. Dat betekent een extra uitdaging voor de muzikanten, waarbij ze meer letten op samenspel en bovendien staand spelen.

Het concert van vrijdag 1 februari is het eerste deel van tweeluik Mozart @ Neushoorn. Deze avond speelt het NNO Mozart's Symfonie nr. 40. Wolfgang Amadeus Mozart schreef het meesterwerk samen met de 41ste symfonie, die het NNO op 23 mei in Neushoorn opvoert, in een belachelijk korte tijd van zes weken en voltooide het stuk op 25 juli 1788. Mocht hij in deze tijd hebben geleefd, dan was hij ongetwijfeld een van de meest gerespecteerde producers ter wereld. Hoor en ervaar in Neushoorn zijn geniale klassieke muziek in een popsetting, gewoon in je spijkerbroek en met een lekker drankje binnen handbereik. Kijk voor meer informatie op: neushoorn.nl.