De spelers van Pro Rege die 'In frou fan fiif miljoen' opvoeren.
De spelers van Pro Rege die 'In frou fan fiif miljoen' opvoeren. Foto: ingezonden

Toneelvereniging Pro Rege Holwerd speelt in De Kampioen in Hijum

HOLWERD – Toneelvereniging Pro Rege uit Holwerd bestaat dit jaar 85 jaar en speelt in deze winterperiode de klucht 'In frou fan fiif miljoen'. Hiermee heeft Pro Rege de Friese première. Het toneelstuk is geschreven door Pol Anrys en vertaald door Gurbe Dijkstra.

In november heeft Pro Rege 'In frou fan fiif miljoen' opgevoerd in Ferwert en voor de Fryske Krites in Apeldoorn, Harderwijk en Lelystad. In januari werd het stuk in het eigen dorp gespeeld en nu organiseert men voor de vijfde keer een voorstelling in de Kampioen in Hijum op zaterdag 2 februari.

'By Swa' is een restaurant ergens in Friesland en Francois, de eigenaar, is een hele goede chefkok. Geraldine is zijn toekomstige vrouw. Francois kan van zijn oom erven, maar alleen als hij met Geraldine trouwt, maar wil hij wel met haar trouwen? Hij voelt meer voor Claudia, een serveerster in zijn restaurant, maar zij heeft een relatie met barman Tom. Er is gedoe in de keuken, er zijn vreemde ongemakken en dan komt de inspectie voor volksgezondheid ook nog langs.

En wat doen keukenhulp Isabelle en haar zus Albertine en wie is die Italiaan die geen woord Fries verstaat? Een toneelstuk vol verwarring, vol met intriges… hoe komt het met Francois en zijn restaurant?

Kaarten kosten in de voorverkoop €10,- en kunnen gereserveerd worden bij Johanna van der Meij (06-10417860), kaarten aan de kassa kosten € 12,-.