De leden van fanfare-orkest De Lofstem repeteren nog hard om de laatste puntjes op de i te zetten. Scan de foto voor een filmpje.
De leden van fanfare-orkest De Lofstem repeteren nog hard om de laatste puntjes op de i te zetten. Scan de foto voor een filmpje. Foto: Actief Media

Fanfare De Lofstem uit Sumar bestaat 100 jaar

SUMAR - Deze maand november bestaat fanfare-orkest De Lofstem uit Sumar honderd jaar! Dit wordt feestelijk gevierd met een jubileumconcert op zaterdag 23 november. Ook is er een expositie te zien over '100 jaar Lofstem' in dorpshuis De Kamp.

"Wy meie net kleie", zegt voorzitter van de fanfare Trienke van der Veer. Met veertig leden en vijf leerlingen is De Lofstem een bloeiende vereniging. Jong en oud spelen bij de fanfare. "De twa âldste leden spylje al sechtich jier by De Lofstem." In juni was er al een jubileumweekend, waarin zowel het 100-jarig bestaan van de fanfare als het 250-jarig bestaan van de Dorpskerk werden gevierd.

'Goud foar de Lofstem'

Nu is er op 23 november nog een jubileumconcert met als thema: 'Goud foar De Lofstem'. De jubilerende vereniging presenteert hier uitsluitend 'eigen goud'. Eigen dirigent, Jan Geert Nagel en eigen slagwerker Jildert de Haan zorgen voor een spetterende opening. Eigen solisten Reinder Boomsma en Wapkje van der Veer laten horen wat voor kwaliteit De Lofstem in huis heeft. Ook het 'goud van de toekomst', de leerlingen van de vereniging, doen mee aan het programma.

Muziekstuk speciaal gecomponeerd voor het jubileum

Het speciaal door de Friese componist Jan de Haan voor dit jubileum van De Lofstem gecomponeerde werk 'Centenary 2019' zal tijdens dit jubileumconcert te horen zijn. Dit is tevens het verplichte werk voor de vierde divisie op de Open Nederlands Fanfare Kampioenschappen van 2020.
Voorzitter van de jubileumcommissie Maaike Kingma is hier ontzettend trots op. "Dat seit wol wat oer de kwaliteit fan it stik!"

Het jubileumconcert begint om 20.30 uur in de sporthal naast De Kamp. De presentatie is in de vertrouwde handen van dorpsgenoot Jouke Hoekstra. Na het concert is er in het dorpshuis een gezellige afterparty met muziek van de groep 'Blinder' uit Burgum.

Expositie '100 jaar Lofstem'

Voorafgaand aan het concert, vanaf 19.15 uur en na het concert, is de expositie over '100 jaar Lofstem' te bezichtigen. Oude foto's, oude krantenartikelen en oude muziekstukken worden met behulp van moderne middelen als film en laptop getoond.

Instrumenten verborgen

In chronologische volgorde is te zien hoe De Lofstem zich heeft ontwikkeld vanaf 1919. Bijvoorbeeld hoe men de instrumenten in de oorlogsjaren 1940-1945 verstopte en na de bevrijding de draad weer oppakte.

Ook interessant voor anderen

Volgens Kingma is de expositie zeer de moeite waard om te bekijken, niet alleen voor leden, oud-leden en/of familieleden, maar ook voor andere geïnteresseerden. "De tentoanstelling lit ek sawol de ûntwikkelingen yn de wrâld fan de muzykkorpsen sjen, as de ûntwikkeling fan it doarp Sumar."

Sterke band met Sumar

Want de De Lofstem en Sumar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Men is trots op deze hechte band. "Wy binne hiel grutsk en tankber dat safolle minsken út it doarp De Lofstem drage en droegen hawwe."