Het Burgumer schoolorkest in wording repeteert voor het eerst in een lokaal in obs 't Partoer. Er doen ook kinderen van De Reinbôge en De Arke mee.
Het Burgumer schoolorkest in wording repeteert voor het eerst in een lokaal in obs 't Partoer. Er doen ook kinderen van De Reinbôge en De Arke mee. Foto: Actief Media

Nieuw kinderorkest in Burgum 'over de brug'

BURGUM - Ruim 25 leerlingen van de groepen 4 tot en met 8 van de drie Burgumer basisscholen zijn vorige week voor het eerst begonnen samen muziek te maken. De komende tijd repeteren ze elke week een uur samen in een lokaal in obs 't Partoer.

Dit moet op 13 en 14 december leiden tot drie optredens in De Ikker in Burgum, als onderdeel van de muziek- en theatervoorstelling 'Over de brug'.

Dan wordt ook samen opgetreden met het Burgumer orkest Legato en met de befaamde klezmerband Di Gojim. Dirigent en muziekdocent Sijtze van der Hoek, oud-Burgumer en sinds ruim een jaar dirigent van het Burgumer orkest Legato (ontstaan uit fusie van het 'christelijke' Halleluja en het 'openbare' Apollo), heeft de muzikale leiding van het geheel.

Afgelopen donderdag kreeg hij de ruim 25 kinderen die mee willen en mogen doen voor het eerst bij elkaar in een lokaal in de basisschool 't Partoer in Burgum. Van der Hoek probeerde in de eerste les al een beetje met hen te oefenen en zo te horen wat het niveau is van elk van de kinderen.
"Wy repetearje alle wiken oant heal desimber in oere meiïnoar. It dreechste wurdt miskien om de hiel útienrinnende ynstruminten allegearre ta har rjocht komme te litten. Want de bern binne noch net wend om mei elkoar te spyljen en de nivoferskillen ûnderling binne nochal grut."

Om alle kinderen én al hun instrumenten goed tot hun recht te laten komen, "wurdt in útdaging", denkt Van der Hoek, "mar ik ha der wol fertrouwen yn dat it goedkomt. It giet eins ek mear om 'de wei' as om it 'einresultaat'. As de bern mar plezier krije yn 't meiïnoar muzyk meitsjen!"

De initiatiefnemers - de drie scholen, muziekschool De Wâldsang en Legato - hopen dat er een Burgumer kinderorkest uit dit project kan voortvloeien. "Mei De Wâldsang hawwe wy no al alle jierren in seis, sân muzyklessen fan de groepen 6 fan de trije Burgumer basisskoallen. Dêrfan giet ûngefear tsien prosint letter troch mei muzyklessen, leart de ûnderfining. Dus wy hawwe al in begjintsje."