De aansluiting bij het netwerk werd zaterdag officieel gemaakt door de bevestiging van een plaquette op het museum.
De aansluiting bij het netwerk werd zaterdag officieel gemaakt door de bevestiging van een plaquette op het museum. Foto: Ingezonden

Claercamp verstevigt internationale contacten

RINSUMAGEAST - Het voormalige Klooster Claercamp, nu een kloostermuseum aan de Klaarkampsterwei bij Rinsumageast, heeft afgelopen weekeinde aansluiting gekregen bij een netwerk ('Charter') van Cisterciënzer Abdijen en kloostermusea, onder andere in Duitsland, Frankrijk en Italië. Dit is zaterdag officieel gemaakt door de bevestiging van een plaquette op het museum.

Het is ook gevierd met een bijeenkomst van drie dagen, in het voormalige Karmelklooster in Drachten en bij het museum in Rinsumageast. "De meeste van de circa veertig bezoekers kwamen uit Duitsland", vertelt stichtingsvoorzitter Ton Stierhout "Het was én leerzaam én heel gezellig."

De aansluiting bij het Charter is een nieuwe stap. "We maken nu deel uit van een Europees netwerk met veel mogelijkheden voor internationale kennisuitwisseling. Een aantal musea en kloosters heeft zelfs de UNESCO World Heritage-status en trekt jaarlijks vele tienduizenden bezoekers. Hopelijk levert dit ons ook bezoekers op uit bijvoorbeeld Frankrijk en Italië. We gaan daar zelf in elk geval wel naar toe", zegt Stierhout enthousiast.

Het bestuur en de vrijwilligers kijken voldaan naar de afgelopen tien jaar: "Er is veel gerealiseerd, zoals het museum met archeologisch steunpunt, waar al duizenden mensen kwamen. Ook is er een prachtig boek over de geschiedenis van het klooster en een driedelige documentaire, uitgezonden door Omrop Fryslân."

De stichting was ook betrokken bij een deel van de financiering van het in 2010 uitgevoerde archeologisch onderzoek. Door toedoen van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed heeft dit geleid tot aanwijzing van het voormalige kloosterterrein tot Rijksarcheologisch Monument.
www.kloosterclaercamp.nl.