De karateka´s van Mushin Dojo in hun nieuwe trainingspakken. Locatie op werkdagen: De Twine, Hantumerweg 28-a.
De karateka´s van Mushin Dojo in hun nieuwe trainingspakken. Locatie op werkdagen: De Twine, Hantumerweg 28-a. Foto: Ingezonden

Karateschool Mushin Dojo start nieuwe seizoen

DOKKUM - Karateschool Mushin Dojo uit Dokkum is gestart met het nieuwe seizoen. Een aantal leden is gehuld in de nieuwe trainingspakken.

Mushin Dojo is een in Dokkum gevestigde karateschool ('dojo' in het Japans) waar les wordt gegeven in de karatestijl 'Kyokushin', een kunst van ongewapend vechten, waarbij gebruik wordt gemaakt van stoten, trappen en weringen. Tijdens de karateles komen alle aspecten van karate aan bod. Er wordt begonnen met een warming-up en conditietraining, waarna de afzonderlijke technieken worden aangeleerd en herhaald. Hierna worden, al dan niet met een partner, de toepassingen van de technieken getraind, zoals kata (schijngevechten tegen meerdere tegenstanders), zelfverdediging en kumite (vechten).

Bij Mushin Dojo kan iedereen, zowel beginner als gevorderde, op zijn eigen niveau aan de trainingen deelnemen. De leeftijd van de leerlingen varieert van 8 tot 60 jaar. Ook kan er aan wedstrijden mee worden gedaan. Hoewel dit niet verplicht is, is het wel een uitdaging om zich te meten met een tegenstander. Karate is uitstekend voor de lichamelijke en mentale vorming, immers bij de oefeningen worden zowel armen en benen, links en rechts, gebruikt. Het leren doorzetten tijdens de training heeft een sterk karaktervormende werking en doordat men zich leert te verdedigen en daardoor weerbaarder wordt, wordt het zelfvertrouwen vergroot.

Kom eens kijken of meedoen

Mocht u geïnteresseerd zijn in iets anders dan een 'gewone' sport, namelijk het beoefenen van een vechtkunst, dan bent u welkom om eens te komen kijken of aan een gratis les mee te doen. "Er is ongetwijfeld een aspect van de training dat u zal aanspreken, met name zelfverdediging en het vergroten van de weerbaarheid is in deze tijd zeer actueel."