Rinse de Valk, speler van het eerste 
herenwaterpoloteam van Wetterwille, in actie.
Rinse de Valk, speler van het eerste herenwaterpoloteam van Wetterwille, in actie. Foto: Ingezonden

Nieuwe waterpoloregels bij Wetterwille

BURGUM - Minder aanvalstijd, hinderen van aanvallende spelers sneller bestraffen en acties meer belonen. Met onder andere deze aanpassingen wil de KNZB waterpolo komend seizoen sneller en aantrekkelijker maken voor het publiek. Z&PC Wetterwille uit Burgum bereidt zich voor.

Melle Buruma is als nieuwe waterpolosecretaris druk bezig met bijvoorbeeld de trainingen voor het nieuwe seizoen. "Door deze nieuwe regels verandert er veel in het water. Teams zullen hun tactieken er op moeten aanpassen en dat moet in een korte tijd goed worden getraind." Naast de spelers krijgen ook de mensen buiten het bad met de nieuwe regels te maken. "Onze vrijwillige scheidsrechters zullen veel moeten oefenen met deze nieuwe regels en ook de jurytafel", zegt Buruma. "De verandering met de meeste impact is denk ik de vermindering van de aanvalstijd. Eerst had een team altijd dertig seconden voor een aanval, maar nu wordt de tijd gezet op 20 seconden als de bal na een aanval opnieuw in het spel komt."

De waterpolo-afdeling van Z&PC Wetterwille heeft dit jaar vier teams ingeschreven in de competitie. Het damesteam is gepromoveerd naar de eerste klasse district. Het eerste herenteam speelt dit jaar in de reserveklasse van het eerste district. Een niveau lager speelt het tweede herenteam en de jeugdleden spelen in een competitie voor teams onder de 15 jaar.