Marga de Boer en zoon Sven fietsen graag een blokje om.
Marga de Boer en zoon Sven fietsen graag een blokje om. "Wij runnen de fietsenspeciaalzaak De Boer Tweewielers aan de Oppedijk van Veenweg in Burgum en rijden uiteraard op de nieuwste generatie elektrische fiets." Foto: Actief Media

Marrekrites fietsnetwerk wijst je perfect de weg

FERWERT - Marrekrite beheert zowel de aanlegvoorzieningen op het water, als het fiets- en wandelnetwerk in Friesland. "De laatsten sinds 2012 in opdracht van gemeentes en Provincie", zegt projectmedewerker Michiel Bakema. Het fietsnetwerk van de tot Beste Fietsregio uitgeroepen provincie is sinds kort weer helemaal up to date.

"Nieuwe routes, nieuwe borden en een overzichtelijke website met daarop gedetailleerde kaarten," somt Bakema op na de vraag wat 'up to date' betekent. "We hebben er ditmaal voor het eerst tevens voor gekozen om papieren kaarten uit te geven waarop alle routeknooppunten staan vermeld."

Nieuwe routes kwamen er vooral in dorpen en bij recreatievoorzieningen. "Door de aanwijzingen een beetje te veranderen, rijden fietsers nu vaak dóór de dorpen in plaats van er omheen en langs meer bezienswaardigheden." Bij Ferwert bijvoorbeeld fietsen de mensen nu meer via het centrum en in Harkema passeert men openluchtmuseum de Spitkeet. Vanaf zonnepont Schalkendiep naar Garyp ontstonden nieuwe routes als gevolg van het project Kansen voor Kernen.
"Het kost best veel tijd en geld om borden aan te passen. Soms doen we dat wel, als er ergens een grote wijziging plaatsvindt, maar voor kleine wijzigingen is dat niet altijd reëel. Ditmaal hebben we alle borden in heel Friesland vervangen, waardoor we grote en kleine wijzigingen konden doorvoeren."

Het fietsknooppuntnetwerk is een handige voorziening voor toeristen die genieten van het fijnmazige fietsennetwerk dat Friesland heeft. Het is ook handig voor organisaties die een route willen uitstippelen, of bijvoorbeeld voor mensen die fietsen met kinderen. Zij maken met het knooppuntnetwerk eenvoudig een leuke speurtocht. Volg de nummers langs de route, zowel op paaltjes onderweg als op de borden met kaarten die staan op belangrijke kruisingen.

Het wandelnetwerk dat eind dit jaar geüpdatet wordt, werkt precies zo, alleen is dat knooppuntnetwerk fijnmaziger. "Voor de fiets gaan we uit van rondjes van tien kilometer. Het wandelnetwerk is gebaseerd op rondjes van vijf kilometer." Bekijk het filmpje met de Actief-app.