NoID heeft van het Wilhelmus een stevig rocknummer gemaakt. Scan de foto voor een filmpje waarin de bandleden hun versie van het volkslied ten gehore brengen.
NoID heeft van het Wilhelmus een stevig rocknummer gemaakt. Scan de foto voor een filmpje waarin de bandleden hun versie van het volkslied ten gehore brengen. Foto: Actief Media

Vrijdag en zaterdag: Koningsnacht en -dag

ACTIEF-REGIO - In heel Nederland wordt zaterdag Koningsdag gevierd en in veel dorpen en steden begint het feest de avond tevoren al met live muziek en lekker dansen. In Dokkum wordt Koningsdag afgesloten met vuurwerk, 's avonds om tien uur.

Vrijwel overal is de 'vrijmarkt' een vast onderdeel, waarbij in Leeuwarden zelfs 's nachts al gezocht wordt om het beste plekje. Het is een vorm van duurzaam hergebruik van spullen, zij het dat na afloop van de Koningsdag de gemeentelijke reiniging vaak nog veel (zwerfafval-)restanten moet opruimen.

Koningsnacht

Muziekoptredens voorafgaand aan de Koningsdag maken soms een belangrijk onderdeel uit van het geheel. Dat geldt in elk geval in Kollum, Dokkum en Leeuwarden. Hier en daar kunt u de volgende ochtend om zeven uur al terecht op de vrijmarkten, zoals onder andere in Drachten en Leeuwarden. Voor een zo compleet mogelijk overzicht van activiteiten in de Actief-regio verwijzen we u naar pagina 33 van deze krant.
De Burgumer rockband NoID heeft speciaal voor Weekblad Actief en Koningsdag een geweldige versie van het Wilhelmus gemaakt.
Zie het filmpje met de ActiefPlus-app. De band NoID bestaat uit Douwe Hoogeveen, Ian Alexander Bosma, Thomas Eerenvelt en Lieuwe de Jong. Ze oefenen wekelijks in Garyp.