De nestgaten in de zwaluwwand bij Burgum worden met zand gevuld met behulp van een zelfgemaakte stellage.
De nestgaten in de zwaluwwand bij Burgum worden met zand gevuld met behulp van een zelfgemaakte stellage. Foto: Actief Media

Oeverzwaluwwand in Burgum is gereed

BURGUM - De Vogelwacht Burgum heeft zaterdagochtend de oeverzwaluwwand in de Soestpolder vlakbij het Prinses Margrietkanaal weer in orde gebracht voor de oeverzwaluwen.

Alle 225 nestgaten in en achter de betonnen wand zijn voorzien van nieuw, kleverig zand. Nu maar afwachten of het succes van vorig jaar - 200 van de 225 nestgaten in gebruik - kan worden geëvenaard of verbeterd. "Mear kinne wy der net oan dwaan", aldus voorzitter Ids Holwerda van Vogelwacht Burgum. "Wy hawwe soarge foar de bêste omstannichheden: in protte nêstgatten, mei it gaadlike sân der achter en in 'keale' wetterplasse der foar. Dat skynt de bêste situaasje te wêzen foar de ierdswellen", verklaart Holwerda.
Om bij de gaten te komen, hebben timmerman Folkert Algra en metaalbewerker Wietse Hiemstra samen een constructie bedacht en gemaakt, waarmee je goed bij de nestgaten kunt komen. "In boatsje is te wibelich", verklaart Holwerda.
Vrijwillig provinciaal 'zwaluw-coördinator' voor zowel BFVW als SOVON is leraar Gerard Tamminga. Hij heeft enkele weken geleden alle Friese vogelwachten gevraagd waar zwaluwwanden (al dan niet door mensen gemaakt) in de provincie zitten en hoe de resultaten waren, c.q. worden. Dit laatste is nog afwachten. "De ierdswellen binne no noch net werom út Afrika", merkt Tamminga op.