Natuurwandelen vlakbij Burgum.
Natuurwandelen vlakbij Burgum. Foto: Actief Media

Natuurwandelen: een wereldwijd fenomeen

BURGUM - Het is een zich internationaal uitbreidende activiteit: samen wandelen in de natuur. Landschapsbeheer Friesland stimuleert het tot stand komen van dit type wandelingen, dat los staat van wandelverenigingen en waarvoor ook geen inleggeld hoeft te worden betaald.

Burgum is één van de dorpen met dit type wandelingen. Hier om de twee weken op vrijdagochtend van tien uur tot uiterlijk ongeveer half twaalf. Pieter Postma is samen met twee andere vrijwilligers degene die hier de routes uitzet.
"Wy besykje ûngefear in oere te rinnen, dus meastal fjouwer oant fiif kilometer, soms wat langer. En wy rinne eins altyd, want as 't ien kear bûten bist, falt it waar hast altyd ta. Ek doe 't der snie lei, hawwe wy te kuierjen west", vertelt Postma.

De omvang van de groep varieert. Soms meer dan tien mensen, soms maar vijf of zes. Ook de samenstelling varieert. "Men hoecht de agindarubryk fan Actief der mar op nei te sjen foar starttiid en startlo kaasje." In Burgum is het startpunt meestal Zomerschuur, Zomerweg 68 a. "Mar dat wikselet wolris, om fariaasje te hâlden yn de kuierrûtes", zegt Postma.

Vrijdagochtend 22 februari begon de wandeling vanuit het restaurant van zorgcentrum Berchhiem (Burgum West). Eerst door het nieuwe 'wetter- en willepark' over supervlakke betonpaden. Dan over de Sintrale As en via een stukje Monnikenweg richting it 'djippe gat' en het Prinses Margrietkanaal.
Dan terug: eerst langs het water, dan weer een betonpad, met rechts uitzicht op het 'djippe gat' en pal links de Sintrale As richting het Hendrik Bulthuis-akwadukt. In een grote boom bij het 'djippe gat' zitten nogal wat aalscholvers. De wandelaars staan er letterlijk even bij stil. Via het nieuwe 'schiereiland' in het P.M.-kanaal komt de groep weer bij het beginpunt.

Soortgelijke wandelingen zijn er in De Westereen: alle even weken op dinsdag, vanaf 10 uur bij de Buurtkamer, Sportloane 2B. Damwâld: elke eerste vrijdag van de maand, om 9.30 uur bij De Spar, Mûnewei 17. Harkema: iedere woensdag, aanvang 9.30 uur bij de Spitkeet, De Dunen 3. Zie ook:
www.gezondnatuurwandelen.nl.