Zondag werd De Koning van zijn Troon opgevoerd in De Lawei.
Zondag werd De Koning van zijn Troon opgevoerd in De Lawei. Foto: Albert Allema

De Koning van zijn Troon verhaalt over de betekenis van kerst

DRACHTEN - Wat is de boodschap die gegeven wordt met kerst? Om die vraag draaide het bij de voorstelling 'De Koning van zijn Troon'. Voor een schitterend decor en in prachtige kostuums speelde een groep vrijwilligers vanuit de Bethelkerk zondag driemaal een toneelstuk in de Grote Zaal van De Lawei. Driemaal zat de zaal vol.

"Het publiek kwam overal vandaan", vertelt Roeland Harten, Hoofd Communicatie van de Vrije Baptistengemeente Bethel. "In die zin merk je dat onze publiciteitscampagne heeft gewerkt."
Doel van de baptistengemeente was de kerstboodschap buiten de kerk te vertellen, op een manier die gelovigen en niet-gelovig zou aanspreken. Met mooie beelden, mooie muziek en een niet-Bijbelse vertelling moest dit doel worden bereikt.

Het decor is een videowand waarop het interieur van het paleis is geprojecteerd. Door de paleisraampjes is te zien hoe het buiten sneeuwt. De koningin laat zich bedienen door drie komische hofdames. Haar echtgenoot de koning zit in zijn toren het land te regeren. "Een zware taak, er zijn grote stikstofproblemen."

De prinses is een moderne puber die met een muziekbox op haar schouder swingend het podium betreedt. Haar moeder nodigt haar opgewekt uit aan de tafel die gedekt is voor het kerstdiner. Dochterlief is echter kritisch. "Wat wordt er gevierd met kerst?"

Hofdame 1 legt uit dat het gaat om gezelligheid, bij elkaar zitten. De band speelt prachtige muziek die hoort bij deze uitleg. De prinses denkt ondertussen echter na en concludeert na het laatste nummer: "Dit kan niet de volledige uitleg zijn."
Hofdame 2 wordt uitgenodigd. Zij vertelt dat kerst gaat over elkaar cadeaus geven en over de kerstman, Santa Claus. Ook voor deze uitleg heeft de band passende nummers op het repertoire. "Verzonnen voor de commercie", is de verontwaardigde conclusie van de prinses.

Hofdame 3 vertelt dat kerst de komst herdenkt van het kindje Jezus dat geboren werd in een stal in Bethlehem waar herders en wijzen hem geschenken kwamen brengen. Er is wederom prachtige, passende muziek, maar de prinses gelooft er niets van.

Moeder en dochter krijgen ruzie en barsten vol frustratie in huilen uit. Wat een akelige patstelling is er ontstaan in dit gezin na de kritische houding van dochterlief.

Het tafereel dat de koning aanschouwt vanuit zijn toren raakt hem. Hij besluit dat hij zijn vrouw en dochter moet helpen in deze moeilijke situatie. Om sneller bij hen te zijn gooit hij zijn kroon en mantel af, trekt zijn gouden trui uit en klautert in ondergoed naar beneden.

Liefdevol vertelt hij zijn dochter: "Het werkelijke verhaal achter kerst is dat God zijn zoon zond naar de aarde en zo het beste gaf dat Hij had." Mokkend schuift de prinses aan tafel. Ze vindt ook deze uitleg onduidelijk.

Het doek sluit en een mager applausje toont de verwarring van het publiek. Dit kan toch niet het eind zijn? Gelukkig verschijnt de verteller weer in beeld. De verteller heeft medelijden met de gedesillusioneerde koninklijke familie aan het kerstdiner. De koning heeft namelijk zo juist wel degelijk het echte verhaal achter kerst verteld. "Niet met zijn woorden, maar met zijn daden", zegt de verteller.

Het doek gaat weer open en de verteller geeft uitleg aan het koninklijke gezelschap. "De manier waarop de koning van zijn troon ging en de reden waarom hij naar beneden ging, onthulden de betekenis." De prinses is opgetogen en knikt bevestigend. De gordijnen sluiten, het publiek klapt luid.