Kamerlid Harry van der Molen (rechts) kreeg 'les' in Kollum.
Kamerlid Harry van der Molen (rechts) kreeg 'les' in Kollum. Foto: Ingezonden

Forse impuls voor techniekonderwijs
in Noordoost-Friesland

DOKKUM/KOLLUM/BUITENPOST/DAMWALD - Het techniekonderwijs in Noordoost-Friesland krijgt de komende jaren een flinke impuls. Bij het project zijn alle middelbare scholen uit de regio betrokken en er wordt nauw samengewerkt met ROC Friese Poort, de overheden en het bedrijfsleven. "De arbeidsmarkt staat te springen om goed geschoold technisch personeel."

Voor het aantrekkelijker maken van het techniekonderwijs in Noordoost-Friesland is in totaal circa 3,5 miljoen euro beschikbaar. Daarvan is het grootste deel afkomstig van het ministerie van Onderwijs. Via cofinanciering draagt het bedrijfsleven ook een steentje bij. Daarnaast stellen de ondernemingen faciliteiten beschikbaar, zoals stageplekken. "De bedrijven zijn zeer enthousiast over het project", aldus het onderwijsveld.

De doelstelling van het project Sterk Techniek-onderwijs (STO), dat op 1 januari 2020 officieel van start gaat, is: kinderen (weer) enthousiast krijgen voor technische opleidingen. In de voorbije jaren daalde het aantal leerlingen dat koos voor technische richtingen gestaag. Een 'verkeerde beeldvorming' speelt daarbij een belangrijke rol, volgens de scholen. "Het is nu hightech, met computers en robotisering. Dat biedt enorm veel mogelijkheden."

VMBO en MBO werken samen

Bij het STO-project, vooreerst met een looptijd van vier jaar, is het hele onderwijsveld van NO-Friesland betrokken. Dat betekent dat de middelbare scholen De Saad, Piter Jelles, Dockinga College, Lauwers College, PRO Dokkum en Nordwin College en de basisonderwijskoepels Roobol, Arlanta en Noventa samen optrekken om techniek onder de aandacht van de kinderen te brengen. Met ROC Friese Poort in Dokkum wordt samengewerkt voor een doorgaande leerlijn vmbo-mbo.