Er was gebak voor alle wethouders en overige betrokkenen.
Er was gebak voor alle wethouders en overige betrokkenen. Ingezonden foto

Nieuwe samenwerking Caparis en acht Friese gemeenten is nu een feit

DRACHTEN - De nieuwe samenwerking tussen Caparis en de gemeenten is een feit. Vorige week tekenden de acht gemeenten het akkoord dat per 1 januari 2020 van kracht wordt. Het is de afronding van een lang en ingewikkeld proces en een nieuwe start voor Caparis, dat zich ontwikkelt naar een duurzaam en sociaal werk- en talentbedrijf.

Algemeen directeur Alex Bonnema, van Caparis is tevreden: "Het is nu zover dat Caparis een punt achter het verleden kan zetten. Ons verhaal krijgt een nieuwe toekomst, we hebben een kans gepakt. Daar ben ik erg blij mee."

Aandeelhouders

Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 kan elk gemeente zelf bepalen hoe zij het werk voor de inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt organiseert. Lang was onduidelijk wat de acht gemeenten zelf wilden doen en wat niet. Aan die onduidelijkheid is nu een einde gekomen. Vier gemeenten blijven aandeelhouder: Leeuwarden, Heerenveen, Opsterland en Smallingerland. De andere vier gemeenten, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Ooststellingwerf en Weststellingwerf, willen meer zelf regelen en zijn per 1 januari geen aandeelhouder meer. Wel willen ook deze vier gemeenten zaken blijven doen met Caparis via dienstverleningsovereenkomsten.

Medewerkers met indicatie
houden werk bij Caparis

Ook wethouder Friso Douwstra van de gemeente Leeuwarden, voorzitter van de gemeenschappelijke regeling van Caparis, is blij met het akkoord. "Het belangrijkste is dat alle medewerkers met een indicatie sociale werkvoorziening aan het werk kunnen blijven bij Caparis, in welke gemeente ze ook wonen. Dit brengt rust en zekerheid voor een groep kwetsbare mensen."

Caparis wil werk- en
talentbedrijf zijn

"De afspraken zijn voor de komende vijf jaar zeker, en als wij het goed doen kan daar nog een hele tijd bij komen. Het is nu aan ons om te laten zien wat we kunnen", aldus Bonnema. "Wij zien onszelf als talentbedrijf. Wij vinden dat iedereen talent heeft en zetten ons in om een plek te vinden waar dat talent tot zijn recht komt. Het aan het werk krijgen van mensen bij gewone bedrijven zetten we centraal, maar soms lukt dat niet en dan moet er een vangnet zijn. Bij Caparis kun je op je eigen wijze en tempo laten zien wat je talent is."