V.l.n.r. Toos van der Vaart (werkgroep), het echtpaar Bruggeman en wethouder Margreet Jonker.
V.l.n.r. Toos van der Vaart (werkgroep), het echtpaar Bruggeman en wethouder Margreet Jonker. Foto: Ingezonden

Tien fair trade-certificaten uitgereikt

ACHTKARSPELEN - Wethouder Margreet Jonker (CU) heeft in Achtkarspelen vrijdag tien fairtrade certificaten uitgereikt aan bedrijven en organisaties.

Het gaat om ondernemers en organisaties die fairtrade-produkten gebruiken of verkopen (fair trade is Engels voor: eerlijke handel). De volgende bedrijven en organisaties ontvingen een certificaat: Coop Buitenpost, Doopsgezinde Gemeente Surhuisterveen, Dropshop Liquorice Buitenpost, Jumbo Surhuisterveen, de winkels van Lidl in Buitenpost en Surhuisterveen, drie Poiesz-winkels: in Buitenpost, Harkema en Kootstertille en de winkel van Spar Bruggeman in Drogeham.

Achtkarspelen wil in 2020 Fairtrade gemeente worden. Samen met inwoners en lokale ondernemers en bedrijven zet de gemeente zich in voor eerlijke handel. Een speciale fairtrade-werkgroep neemt initiatieven om de titel 'Fairtrade gemeente' te behalen en uiteindelijk te behouden. Voor het verkrijgen van de titel moet een gemeente voldoen aan zes criteria die worden beoordeeld door een landelijke jury. Eén van de criteria is: winkels en horeca verkopen fairtrade. Een ander criterium is: aandacht voor faitrade in de lokale media.

Achtkarspelen: Fairtrade in 2020

Achtkarspelen wil zoveel mogelijk fairtrade producten gaan gebruiken, zowel binnen de eigen organisatie als door middel van het motiveren van anderen. Naast het stimuleren van fairtrade producten is er ook extra aandacht voor streekproducten.