Eerste Friestalige winkels open

EASTERMAR / DAMWALD - Op verzoek van de Afûk hebben twee supermarkten, in Eastermar en Damwâld, hun 'schriftelijke' informatie in de winkel aangepast. De winkel 'Alles ûnder ien dak' in Eastermar verving alle Nederlandstalige bordjes door Friestalige, de Albert Heijn in Damwâld maakte er dubbeltalige bordjes van.

Bedrijfsleider Durk Boer van de Albert Heijn in Damwâld: "In soad fan ús klanten prate Frysk, ús kollega's ek, en wy roppe yn it Frysk om. It Frysk is by ús rûnom te hearren en dêrom is it in lytse stap om it Frysk ek mear sichtber te meitsjen yn ús winkel. It sjocht der prachtich út en it fielt mear eigen, wy binne dan ek benijd nei de reaksjes fan ús klanten."
Als het aan de Afûk ligt, volgen er nog veel meer winkels in Fryslân één van deze beide voorbeelden. De Afûk heeft de kunst als het ware afgekeken van EDEKA in Ostfriesland (Noord-Duitsland), waar het Ostfreesk in diverse winkels leidde tot meer klandizie en een hogere omzet.

Ruim vier ton voor energie besparen

BUITENPOST / BURGUM - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel gaan huiseigenaren helpen om energie te besparen en zo bij te dragen aan CO2-reductie. De gemeenten krijgen € 425.000 van het rijk voor de actie 'Geef gas met Energie!'.

De actie is bedoeld om particuliere woningeigenaren te prikkelen om energiebesparende maatregelen te nemen. Het rijksgeld wordt door het Energieloket gebruikt voor onder andere gratis energiescans, energiemarkten in alle dorpen, een informatiekrant en voor kleine ingrepen aan traditionele radiatoren om de bestaande cv-installatie geschikt te maken voor een (hybride) warmtepomp. Het geld komt uit een landelijke 'pot' van 87 miljoen euro met hetzelfde doel.