Apotheker kreeg een mobiele barbecue als afscheidscadeau.
Apotheker kreeg een mobiele barbecue als afscheidscadeau. Foto: Actief Media

Burgemeester Apotheker nu écht met pensioen

KOLLUM - Burgemeester Hayo Apotheker (D66, 69 jaar) is nog tot 6 januari 'burgervader' van Noardeast-Fryslân. Hij begon bijna 40 jaar geleden als burgemeester van Muntendam, en eindigt zijn carrière als tijdelijk burgervader van Noardeast-Fryslân. De raad nam donderdag afscheid.

Het 'senior-raadslid' Fedde Breeuwsma (FNP) liep de loopbaan van Apotheker kort bij langs: acht burgemeesterschappen, één keer kort minister van Landbouw en Visserij en diverse bijbanen. "Dat ministerskip wie net in grut súkses", merkte Breeuwsma op. "Wel voor de boeren", reageerde Apotheker alert. De reden van zijn vervroegd aftreden: de mestproblematiek bij de varkensboeren.

Al op dertigjarige leeftijd was Apotheker burgemeester, van de gemeente Muntendam. Daarna van Veendam, Leeuwarden, Steenwijk, Steenwijkerland, Sneek, Súdwest-Fryslân, Waadhoeke en tot slot dus Noardeast-Fryslân. Al met al werd Apotheker de langstzittende burgemeester van Nederland. "De combinatie van stad en platteland vond ik aantrekkelijk", merkte de (bijna) jubilaris op.