Onderzoek naar Fries werkgeluk;
resultaten op 29 januari gepresenteerd

BURGUM - Er is het nodige bekend over het geluk van de Friezen in het algemeen, maar weinig over het geluk van Friezen op het werk. Om daar meer zicht in te krijgen heeft Gelukwerkt.frl de Monitor Groep opdracht gegeven om onderzoek te doen naar Fries werkgeluk. Eind januari presenteert Gelukwerkt.frl de resultaten.

In Nederland is 88 procent van de bevolking tevreden met het leven en gelukkig. Friesland steekt daar met 92 procent mooi bovenuit. Toch zijn er ook in Friesland vraagstukken waar zorgen over bestaan, zoals benoemd in de 'New Blue Zone' die een aantal aanjagers in Friesland wil creƫren: een leefgebied dat aansluit bij de cultuur, natuur en ook technologische mogelijkheden. Het gaat dan om vraagstukken als de toename van welvaartsziekten, de toename van stress en burnout, de toename van eenzaamheid en bevolkingsgroepen die aantoonbaar korter leven. Thema's uit de Blue Zones zie je ook terug op het werk: zingeving, van waarde zijn, voldoening halen uit wat je doet en een netwerk van sociale relaties.

Er is landelijk al het nodige onderzoek gedaan naar werkgeluk, zoals recent door de Monitor Groep met Onno Hamburger en Happy Office. Veel beperkter zijn de cijfers voor Friesland. Voor zover er cijfers zijn scoort Friesland flink lager dan de rest van Nederland. Dat maakte Martha Buning en Annemieke Mintjes van Gelukwerkt.frl nieuwsgierig. Daarom vroegen zij de Monitor Groep om een uitgebreider onderzoek uit te voeren in Friesland. De resultaten van dat onderzoek worden in het nieuwe jaar, op 29 januari, gepresenteerd.

Dan valt er meer te zeggen over hoe Friezen scoren als het gaat om werkgeluk. Als dan blijkt dat Friezen minder gelukkig zijn op hun werk, wil Gelukwerkt.frl gaan uitzoeken waarom dat zo is. Zijn Friezen nuchterder als het om werk gaat en hebben we daardoor minder last van stress? Vinden we werk geen plek om gelukkig te zijn? Heeft het te maken met het relatief grote aandeel MBO-ers, die wellicht anders tegen werkgeluk aankijken?

De resultaten van het onderzoek worden op 29 januari om 15.30 uur gepresenteerd bij Bouwgroep Dijkstra Draisma. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de Meetup-groep Slimmer en leuker werken in N-NL. Zie https://www.meetup.com/nl-NL/gelukwerkt-frl/events/267271900/

Vuurwerkbrillen Nij Smellinghe gratis

DRACHTEN - Ieder jaar lopen veel mensen oogletsel op door vuurwerk. De oogartsen van ziekenhuis Nij Smellinghe raden aan bij het afsteken van en kijken naar vuurwerk een vuurwerkbril te dragen. Op 27, 30 en 31 december deelt de polikliniek Oogheelkunde (ingang poliklinieken route 4) van Nij Smellinghe gratis vuurwerkbrillen uit.

Een vuurwerkbril is gemaakt van het sterke materiaal polycarbonaat. Van een normale bril kan bijvoorbeeld het glas breken en er kan vuurwerk tussendoor schieten. Ook sluit de vuurwerkbril goed aan op het gezicht. "Denk aan jezelf, draag een vuurwerkbril", zegt oogarts Timmerman.

Bij de polikliniek Oogheelkunde kunt u ((ingang poliklinieken route 4) een vuurwerkbril gratis ophalen. Maximaal twee brillen per persoon. Op = op. De vuurwerkbril is mede mogelijkheid gemaakt door: Ergra, Santen Nederland, Visio en Rockmed.