Zanger en acteur 
Theun Plantinga.
Zanger en acteur Theun Plantinga. Foto: Ingezonden

Dit zijn de favoriete nummers van zanger en acteur Theun Plantinga

Wat zijn uw drie favoriete muzieknummers?

(1) Het Dorp – Wim Sonneveld. Op de weg terug van een optreden zat ik in de auto met actrice Aeltsje Walsma. Dit nummer werd gedraaid op de radio. "Wat is dit mooi" zei ik als beginnend en onwetend acteur. Aeltsje leerde me op dat moment wie Wim Sonneveld was en dat er voor mij nog een schat aan kleinkunstmuziek stond te wachten. Zonder dat Aeltsje het wist markeert dit voor mij het begin van het genre kleinkunst in mijn carrière. Ik zing hem zelf vaak in een Friese bewerking van Sytse Broersma. Mensen vragen er speciaal om, en ik zing het graag, terugdenkend aan die ene autorit met Aeltsje Walsma.

(2) Popcorn – Berlin Dreiklag Ensemble. Als jongetje van 4 zat ik op jazz ballet. Elk jaar was er een uitvoering van alle klassen van jazz ballet. Ik was dan helemaal betoverd door de lampen, het achterwandje van waaruit je op kwam, en het publiek wat reageerde op jou optreden. Waarschijnlijk is het maar één keer geweest, maar in mijn hoofd was dit elk jaar de openingsmuziek. Mijn eerste herinnering aan het tot stand brengen van de verbeelding op toneel begint hier. Licht uit, spot aan en dan optreden met elke vezel in je lijf in 'die andere wereld op het podium'.

(3) Don't know much – Linda Ronstadt featuring Aaron Neville. Dit nummer was in 1989 een grote hit en werd mijn mooiste liefdeslied aller tijden! Wat mij als kind betoverde waren de stemmen bij elkaar, en vooral die van Aaron Neville. Bepaalde stemtechnieken die hij gebruikt zijn voor mij als zanger altijd een inspiratie geweest. Zijn timbre, de overslagen in zijn stem en zijn falsetto. Het mooiste van mijn werk als zanger en acteur is het bestuderen en toepassen van de techniek erachter. Door Aaron Neville kom je dan uit bij de Franse barokmuziek.