Leerlingen van Nordwin College Buitenpost ronden samen met familie Dijkstra de tuinmetamorfose in Feanwâlden af.
Leerlingen van Nordwin College Buitenpost ronden samen met familie Dijkstra de tuinmetamorfose in Feanwâlden af. Foto: Gerda Baan

Project Tuinen Verbinden afgerond

FEANWALDEN - Afgelopen jaar startte Commissie Brommels! in samenwerking met Stichting Wrâldfrucht en het Nordwin College het project 'Tuinen Verbinden'. Na een succesvol jaar rondde de organisatie het project vrijdag 13 december af met de aanplant van een haag in de make-over tuin van de familie Dijkstra in Feanwâlden. Het project krijgt in 2020 een vervolg onder de naam Natuerlik Ferskaat.

Tuinen Verbinden heeft als doel om tuin- en grondeigenaren te bewegen hun erf en grondgebied beter te laten aansluiten op het omliggende landschap. Zo krijgt de natuur meer leefruimte en neemt de biodiversiteit in de
Noardlike Fryske Wâlden toe. Er waren drie praktijkvoorbeelden: een bijvriendelijke kerktuin in Buitenpost, een inheemse haag als erfafscheiding met een openbaar fietspad in East ermar en in Feanwâlden kreeg een privétuin een complete metamorfose. Wie meer wilde weten over biodiversiteit kon deelnemen aan één van de IVN-cursussen Tuinreservaten of een inspirerende lezing bijwonen. Het resultaat van de make-over-projecten was zichtbaar tijdens bramenfestijn Brommels! Daarnaast boden open tuinen en andere activiteiten het publiek inspiratie voor een groenere omgeving. Ook in 2020 zal Brommels! in het teken staan van het verbeteren van de biodiversiteit.

Het project Tuinen Verbinden is een succes gebleken. Met het onder de aandacht brengen van het onderwerp 'biodiversiteit', won de organisatie al een landelijke prijs: De Gouden Zwaluw. Het Nordwin College is met deelname aan dit project tevens genomineerd voor de GroenPact Impactprijs 2019. De uitslag volgt 13 februari 2020. Meer info, zoals gratis tips voor een natuurlijke(r) tuin, is te vinden op tuinenverbinden.nl.