De Friese zanger 
Gurbe Douwstra
De Friese zanger Gurbe Douwstra Foto: Maartje Roos

Dit zijn de favoriete nummers van de Friese zanger Gurbe Douwstra

DRACHTEN - Wij zijn benieuwd naar de muziektop 3 van de bekende Friese zanger Gurbe Douwstra uit Drachten. Hij reageert met de woorden: "Het is natuurlijk een onmogelijke vraag om mijn drie mooiste liedjes uit te kiezen. Ik denk dat ik er probleemloos 100 zou kunnen noemen, die ik allemaal even mooi vind. Dus dan maar liedjes, waarvan sommige met een speciale herinnering."

Wat zijn uw drie favoriete muzieknummers?

3. 'All or nothing' van the Small Faces, hit uit 1966; 2. 'The Lakes of Pontchartrain', een Iers-Amerikaanse traditional; 1. 'Hotel California' van the Eagles.

Welke goede herinnering heeft u aan deze nummers?

"'All or nothing' van the Small Faces was in 1966 het allereerste singeltje dat ik zelf kocht. Eigenlijk als verjaardagcadeau voor mijn broer, maar ik vond 'm zo mooi dat ik 'm zelf heb gehouden."

"'The Lakes of Pontchartrain' hoorde ik voor het eerst uit de mond van een volstrekt onbekende zangeres op Oudjaarsavond in een pub in Kilfenora, Ierland, tijdens mijn eerste bezoek aan dat land."

"'Hotel California' van the Eagles is voor mij nog altijd één van de meeste intrigerende popsongs aller tijden. Geweldig akkoorden-schema, volstrekt onbegrijpelijke tekst en een epische gitaarsolo, die elke zichzelf repecterende gitarist wel een keer geprobeerd heeft na te spelen."

Is er een nummer bij met een bijzonder verhaal?

Van deze drie liedjes heb ik de meest bijzondere herinnering aan 'The Lakes of Pontchartrain'. Ik was met vrienden voor het eerst met vakantie in Ierland, Oud en Nieuw 1994. Na een bezoek aan de imponerende Cliffs of Moher, bij windkracht 10!, vierden wij Oudjaarsavond in Leenane's Pub in Kilfenora, het centrum van the Burren. Het muzikale entertainment werd die avond verzorgd door een plaatselijke zangeres en gitariste, van wie ik de naam niet heb onthouden. Maar wel één van de liedjes die zij ten gehore bracht.

Het viel stil in de tjokvolle pub toen zij de traditional 'The lakes of Pontchartrain' inzette. En ook ik was zwaar onder de indruk. Ik vond het toen het allermooiste lied dat er bestond, maar dat had misschien ook wel te maken met het sentiment van de (Oudejaars-)avond en de paar glazen Guinness die ik intussen had verorberd. Echter, het liedje is altijd blijven hangen en uiteindelijk heb ik er twintig jaar later een Friese versie/vertaling van gemaakt met de titel 'De faam fan de Burgumermar'.