De vijf ondertekenaars in de Statenzaal in het Provinsjehûs.
De vijf ondertekenaars in de Statenzaal in het Provinsjehûs. Foto: Actief Media

Holwerd aan Zee weer stapje verder

LEEUWARDEN - Het project 'Holwerd aan Zee' is weer een stapje dichterbij uitvoering. Vijf organisaties hebben maandagmiddag 16 december samen afgesproken samen te werken om het project tot stand te brengen. Die vijf organisaties zijn: Stichting Holwerd aan Zee, Vogelbescherming Nederland, de provincie Fryslân, de gemeente Noardeast-Fryslân en Wetterskip Fryslân (op de foto van rechts naar links).

Deze organisaties spraken af samen de voorbereidingen te treffen voor de tweede fase van Holwerd aan Zee. De verwachting is dat er binnenkort genoeg geld is (zestig miljoen euro) om aan die tweede fase te beginnen. Dat betreft de voorbereiding voor de werkelijke inrichting van het gebied, dus het 'verleggen' van de zeedijk, het graven van een toegangsgeul, het bouwen van een schutsluis in de dijk en het aanleggen van een getijdenmeer met boulevard, plus kwelder, en het aanleggen van broedeilanden, ruimte voor natuur en recreatie, mét een ecologische verbinding met het achterland.

Financiering nog niet rond

De ministeries van Landbouw, Natuur en Visserij en Infrastructuur en Waterstaat zijn 'aangehaakt' via de zogeheten Regiodeal. Van de benodigde 60 miljoen euro is 15 miljoen euro binnen via het Droomfonds van de Postcodeloterij en 15 miljoen gereserveerd door de provincie Fryslân en de gemeente Noardeast-Fryslân. Vorige maand is een aanvraag ingediend bij het Waddenfonds. Komend voorjaar wordt duidelijk of het Rijk de rest aanvult via de Regiodeal Noordoostelijk Fryslân. Ook zal er inhoudelijk medewerking nodig zijn van Rijlswaterstaat voor het graven van een geul in de Waddenzee. De Waddenvereniging steunt het initiatief.