Nieuwe stichting gaat aan de slag met de Regiodeal Versnellingsagenda

Vanaf eind 2019 zal stichting Versnellingsagenda de uitvoering van de Regiodeal Noordoost Fryslân aanjagen. Hiermee breekt een nieuwe fase in de regionale samenwerking aan. De stichting Versnellingsagenda neemt op onderdelen mensen en processen van bestaande stichtingen en samenwerkingen over. Dat geldt ook voor de voorbereidingen die door het Kennis- en Innovatiehuis Noordoost Fryslân (KEI) sinds 2017 zijn opgepakt. Bijna alle medewerkers van het KEI zullen overgaan naar de nieuwe stichting.

De Regiodeal Noordoost-Fryslân/Versnellingsagenda is een unieke manier van samenwerken tussen overheden, onderwijs en ondernemers om de regio structureel economisch te versterken in de periode 2020 en 2025. Voor deze samenwerking heeft het Rijk 18 miljoen euro beschikbaar gesteld. Samen met de bijdrage vanuit de provincie Fryslân en de vier betrokken gemeenten komt er een bedrag beschikbaar van 29,4 miljoen euro.

De nieuwe stichting zorgt ervoor dat onderwijspartijen en ondernemers bij één ingang terecht kunnen voor een subsidieaanvraag. De stichting Versnellingsagenda opereert niet alleen. Om de samenwerking slagvaardig aan te kunnen jagen wordt er nauw samengewerkt met de Regioboard Noordoost Fryslân. Hierin is de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs vertegenwoordigd. De Regioboard neemt besluiten over de projecten die subsidie vanuit Versnellingsagenda aanvragen. De Regioboard wordt aangevoerd door een onafhankelijk voorzitter. Naar deze persoon wordt nog gezocht, net als een aantal andere leden. Daarnaast is er een Klankbord en Adviesraad. Deze raad geeft gevraagd maar ook ongevraagd adviezen aan de Regioboard over de uitvoering van de projecten van de Versnellingsagenda.
Om een subsidie te kunnen aanvragen dient het project een aanvraagformulier in te vullen. Dit formulier komt uiterlijk volgende week dinsdag beschikbaar via www.dwaande.nl De ingevulde subsidie aanvragen komen bij de medewerkers van de stichting Versnellingsagenda terecht. De medewerkers kijken of de aanvraag goed is ingevuld en of het project waarvoor subsidie wordt aangevraagd, thuishoort bij de Versnellingsagenda. Zo ja, dan wordt de aanvraag doorgestuurd naar het subsidiebureau dat de aanvraag toetst aan allerlei wetten en regelgeving. Als ook dat goed is, dan kan het project na goedkeuring van de Regioboard los.

Inzamelacties
Lionclubs

DOKKUM – Tot en met 31 januari 2020 roepen de gezamenlijke Lionsclubs op om oude mobiele telefoons in Dokkum en omgeving in te leveren voor Jesse Mulder. Hij werd op jonge leeftijd geconfronteerd met een tumor in zijn buik en is sindsdien gestart met het inzamelen van oude telefoons. De opbrengst van de actie gaat naar stichting de Opkikker.

Jesse zamelt sinds eind 2011 oude mobieltjes in, nadat hij mocht genezen van kanker. Met de opbrengst hiervan kunnen Opkikkerdagen (Stichting Opkikker) voor langdurig zieke kinderen georganiseerd worden en/of kunnen kinderen een Kanjerketting ontvangen van de Vereniging Ouders Kinderen en Kanker.

Wie nog mobieltjes voor de inzamelingsactie van Jesse heeft (de mobieltjes mogen helemaal kapot zijn) kan deze inleveren bij: Coop Anjum, Albert Heijn Damwoude en Zensa mode in Dokkum.