Be Quick Dokkum (blauw-gele tenues) ging met één doelpunt onderuit
tegen VEV´67.
Be Quick Dokkum (blauw-gele tenues) ging met één doelpunt onderuit tegen VEV´67. Foto: Lammert Damsma

Verlies Be Quick, Veenwouden en Hardegarijp gelijk

DOKKUM - Be Quick Dokkum had drie wedstrijden op rij gewonnen, maar verloor zaterdag verrassend van VEV '67. Gezien het wedstrijdbeeld had er voor de Dokkumers meer ingezeten, maar het team van trainer Johan Pitstra had uiteindelijk genoeg aan één doeltreffende kopbal.

In de eerste twintig minuten had Be Quick een overwicht en de gasten werden veelal op de eigen helft teruggedrongen. In de twaalfde minuut had Be Quick een voorsprong kunnen nemen. Na een schot van aanvoerder Piet Raap kreeg Rindert Ykema een kans uit de rebound en na zijn poging kreeg Gert Jan Koopmans nog een mogelijkheid, maar bij alle drie pogingen bleek keeper Pim Wellinghoff een sta in de weg.

Be Quick bleef zoeken naar de openingstreffer en was kort daarna wederom gevaarlijk. Rudolf Banga kwam vanaf links vrij voor het doel, maar hij koos voor een voorzet op Koopmans. De iets te hoge voorzet werd over het doel gekopt.

Daar waar een doelpunt van de thuisploeg werd verwacht, viel de treffer juist aan de andere kant. Uit een vrije trap knikte Menco Renkema de 0-1 langs keeper Eelke Kooistra. Een tegenvaller voor Be Quick, dat in de fase daarna zelfs alle zeilen moest bijzetten om een tweede tegentreffer te voorkomen. De gasten verzuimden een aantal keren om de buitenspelval te omzeilen en zagen ook een doelpunt worden afgekeurd vanwege buitenspel. Be Quick deed wel pogingen om weer langszij te komen, maar het creëerde te weinig echte kansen. In de tweede helft speelde Be Quick beter dan in de eerste helft en de gasten moesten zich hoofdzakelijk beperken tot verdedigen. Be Quick moest echter wel attent blijven op de snelle counters van de Leeksters.

Een kwartier voor het einde leek Be Quick dan toch gelijk te komen. Banga draaide vanaf links naar binnen en haalde hard uit, maar zijn prima ingeschoten bal belandde op de kruising, waarna de hard werkende Frits Veenema miste in de rebound. Be Quick voelde dat er meer in zat en drong behoorlijk aan.

In de laatste tien minuten hield VEV'67 knap stand, vooral dankzij de goed georganiseerde verdediging. Be Quick moest genoegen nemen met een nipte nederlaag en staat nu derde op de ranglijst. In de komende weken staat de competitie even stil vanwege de winterstop en in januari begint de competitie voor Be Quick met een uitwedstrijd tegen Kollum.

Hardegarijp en Veenwouden: 1-1

SC Veenwouden bleef ook in de zesde uitwedstrijd ongeslagen op vreemde bodem door in de soms pittige derby tegen Hardegarijp gelijk te spelen. De thuisclub was voetballend wat beter dan SCV dat dit compenseerde met een fysiek overwicht. De betere kansen waren in dit duel voor SCV, maar men verzuimde de wedstrijd vroegtijdig te beslissen waardoor de thuisclub in het laatste half uur de bakens wist te verzetten en verdiend de gelijkmaker maakte.

In de vijfenveertigste minuut kwam SCV eindelijk op voorsprong toen Jordy Weykamp met een diepte pass Arjen Haringsma bediende die de bal achter de verdediging oppikte en met een fraai schot doelman Oosterhuis kansloos liet: 0-1. Een kwartier voor afloop werd het terecht 1-1 toen Jesse Bosma een voorzet van Ralph Wietses wist af te ronden. Beide ploegen gingen daarna voor de volle winst, maar gescoord werd er niet meer al was Sybrand de Graaf er namens SCV in de slotfase dicht bij.