De nieuwe gastheren en -dames van de Noardlike Fryske Wâlden.
De nieuwe gastheren en -dames van de Noardlike Fryske Wâlden. Foto: Bram Bloemhoff

Nieuwe gastheren Fryske Wâlden

BUITENPOST - Recreanten laten steeds vaker de aanwezigheid van natuur in de omgeving meewegen in de keuze voor hun verblijf. Om hun gasten een unieke beleving te kunnen bieden, volgden 24 horeca- en recreatieondernemers in de omgeving van Noardlike Fryske Wâlden de vierdaagse cursus 'Gastheer van het Landschap'. Hierin leerden zij hoe het landschap is ontstaan, hoe het door de boeren wordt beheerd en vooral wat er te zien en te beleven is. Afgelopen maandag sloten zij de cursus af met een presentatie van de arrangementen van activiteiten in en om de Noardlike Fryske Wâlden en een proeverij van streekproducten.

De deelnemers aan de cursus hebben in groepjes gewerkt aan een arrangement voor bezoekers van het gebied. Hieruit ontstonden heel leuke ideeën voor o.a. fietsroutes rond Earnewâld en Oudega (Sm.) en Ryptsjerk, een vaarroute rond Kollum met een bezoek aan een melkveehouderij of een picknick tussen de geiten, een wijnproeverij in een stal in Feanwâlden, een wandelarrangement langs B&B's rond het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden en het Bonifatius Kloosterpad, een overnachting met een ruitertocht rond Mûnein, en fietsrondje 'troch de wâlden' en een natuurexcursie rond Burgum met een bezoek aan een melkveebedrijf. Samen met stichting RegioToerisme en Marketing (RMT) wordt gekeken hoe met deze ideeën het gebied nog beter op de kaart kan worden gezet.

Wout van Vulpen, secretaris van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden, reikte een certificaat en een gevelbordje uit waardoor het voor bezoekers direct zichtbaar is waar ze terecht kunnen voor meer informatie over het Nationaal Landschap.