Secretaris Cor de Roos (links) en voorzitter Rutger van Houttum bij twee van de eigen toestellen van de club.
Secretaris Cor de Roos (links) en voorzitter Rutger van Houttum bij twee van de eigen toestellen van de club. Foto: Actief Media

Vliegclub Fryslân wil vliegveld Drachten beheren

DRACHTEN - Het vliegveld in Drachten wordt niet verkocht aan een particulier bedrijf, de gemeente Smallingerland blijft eigenaar. Dat heeft de gemeenteraad vorige week beslist. Maar of het vliegveld daarmee ook vliegveld blijft, is nog de vraag.

Vliegclub Fryslân komt met een beheerplan, dat voor 1 mei naar het gemeentebestuur moet. Dat is kort gezegd het resultaat van het debat in de gemeenteraad en van een 'last minute'-lobby door Vliegclub Fryslân. "Het was op 26 november, de dag van de raadscommissievergadering, één minuut voor twaalf", zegt voorzitter Rutger van Houttum van de Vliegclub. "De gemeente dreigde over te gaan tot sluiting."

Dat zou volgens het bestuur van de Vliegclub Fryslân het einde betekenen van hun vereniging. "Wij zouden kunnen uitwijken naar andere vliegveldjes, zoals Middenmeer of Stadskanaal, maar wij willen juist vanuit Friesland kunnen vliegen. Hier wonen onze 140 leden." De club bestaat dertig jaar en is twintig jaar huurder van het vliegveld in Drachten. De beide hangars van de club zijn met eigen inzet en geld gebouwd. "We zijn financieel een gezonde vereniging", merkt Van Houttum op, "maar niet zo kapitaalkrachtig dat wij het hele
vliegveldterrein kunnen kopen."

Hij legt uit: "Wij zijn naïef geweest. Wij dachten dat b. en w. wel met ons zouden overleggen over de toekomst van het vliegveld. Dat is niet gebeurd. Er is alleen gepraat met bedrijven en organisaties die het terrein voor een prikje (één euro bijvoorbeeld) wilden kopen. Gelukkig ziet de meerderheid van de raad daar geen heil in en wil de vliegclub nog een kans geven om sluiting te voorkomen. Op een deel van het vliegveld kun je prima zonnepanelen neerzetten, in combinatie met het vliegveld. Kijk maar naar het voorbeeld van Ameland", zegt Van Houttum.