Het pand Hogedijken 20 in Dokkum, waar Bowinn zich vestigt.
Het pand Hogedijken 20 in Dokkum, waar Bowinn zich vestigt. Foto: Actief Media

Bowinn: "De campus voor innovatie in de bouw"

DOKKUM - Vanaf 1 januari 2020 gaan Bouwcampus Noord-Nederland, Proeftuin Industrieel Bouwen en Innovatiecluster Bouw samen verder onder de naam Bowinn. Ze krijgen ook een gezamenlijke locatie, aan de Hogedijken 20 op het bedrijventerrein in Dokkum.

Bowinn is een plek waar ondernemers, studenten en onderzoekers samen werken aan toekomstige oplossingen voor de gebouwde omgeving. Een fysieke campus in Dokkum met diverse faciliteiten en een sterk netwerk van regionale ondernemers en landelijke partners.

De campus beschikt onder andere over onderzoeksruimten en klimaatkamers waar volop geëxperimenteerd kan worden. Nieuwe toepassingen voor de bouw- en installatietechniek worden hier onderzocht, ontwikkeld en getest. Bowinn is ook een plek waar alle faciliteiten aanwezig zijn voor kennisdeling en educatie. Ideeën groeien er door naar vernieuwingen. "Niet alleen in de regio, ook daarbuiten", aldus Bowinn.

De organisatie wil de vernieuwingskracht van de regio blijvend faciliteren en versterken. Ondersteuning door Bowinn reikt verder dan de campus in Dokkum. Dat betekent ook dat ondernemers die in eigen huis innovaties ontwikkelen, worden ondersteund. Bowinn maakt bedrijven zichtbaar en helpt ze elkaar te versterken door het netwerk open te stellen en kennis te delen.
Inmiddels hebben verschillende bedrijven zich verbonden aan Bowinn: Bouwgroep Dijkstra Draisma, VDM Woningen, Bouma Technisch Installatiebedrijf, Bouwbedrijf Van Dijk, BKS Elementen, Combex Bouwlogistiek, Europrovyl BV, Koninklijke Damstra Installatietechniek BV, Pranger-Rosier Installaties, Monuscan en Durasyst. Daarnaast zijn de onderwijsinstellingen NHL Stenden, ROC Friese Poort en Friesland College als partner verbonden aan Bowinn.

De campus aan de Hogedijken in Dokkum wordt in maart 2020 officieel geopend. Bowinn is één van de speerpunten van de Regio Deal Noordoost Friesland, het initiatief waarbij ondernemers, onderwijs en overheid samen werken aan de sociaaleconomische ontwikkeling van de regio. De campus wordt daarnaast mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Veranderingen

De bouwsector is sinds de economische (bouw-)crisis tussen 2008 en 2013 sterk aan verandering onderhevig. Veel mensen werden tijdens die crisisjaren ontslagen of zochten op eigen initiatief ander werk. Sinds de sector weer vrij snel aantrok - het is nu 'booming business' - is er sprake van personeelstekorten.

Er worden relatief veel bouwvakkers uit het buitenland aangetrokken, zoals uit Polen en Roemenië. Dit leidt tot taalproblemen. De voorzitter van Bouwend Nederland, Maxime Verhagen, heeft al voorgesteld om - net als in de zeilsport - elkaar gebarentaal te leren, zodat taalproblemen niet meer nodig zijn. Bouwprojecten lopen zelfs vertraging op als gevolg van personeelstekorten, wordt er gesteld.