Enkele van de tien grijze woningen van Noflik Wenje in Oentsjerk.
Enkele van de tien grijze woningen van Noflik Wenje in Oentsjerk. Foto: Actief Media

Patyna: "Noflik Wenje' dicht per 1-1-2021"

OENTSJERK / SNEEK - Zorgorganisatie Patyna sluit per 1 januari 2021, dus over ruim een jaar, de deuren van 'Noflik Wenje', de kleinschalige woonvoorziening voor tien ouderen met dementie in Oentsjerk. Dit besluit is vorige week aan de betrokkenen meegedeeld.

Patyna vindt de voorziening te klein en als gevolg daarvan te duur. "Patyna is van mening dat voor een goede basis een groep van 25 tot 30 cliënten nodig is om de zorg toekomstbestendig te laten zijn. Noflik Wenje bestaat nu uit tien cliënten. Uit het haalbaarheidsonderzoek blijkt dat er in de regio verschillende zorgaanbieders zijn om zorg voor ouderen met dementie te garanderen. Uitbreiding op de bestaande locatie naar 25-30 cliënten is daarom niet verstandig."

"Vanaf eind 2018 is er onderzoek gedaan naar de toekomstbestendigheid van intramurale zorg in de Trynwâlden. Daarin zijn interne en externe stakeholders (= belanghebbenden) meegenomen. Het onderzoek laat zien dat de basis voor deze intramurale groep te wankel is." Volgens Patyna is - "met de toenemende zorgvraag van cliënten met dementie" - een omvang van tien cliënten/bewoners "te wankel" om een "toekomstbestendige, duurzame zorg te kunnen garanderen.

"Zachtere overgang"

Cliënten en hun familie en medewerkers zijn ondertussen op de hoogte gebracht. 'We vinden het vervelend om dit besluit te moeten nemen. Het gaat om een kwetsbare groep cliënten, en we zien een betrokken groep familieleden. We zetten ons de komende maanden in om een zachte overgang te organiseren', aldus bestuursvoorzitter Johan Krul. Patyna zoekt hiervoor samen met de zorgaanbieders in de regio een goede oplossing. Patyna blijft in de regio wel actief als thuiszorg- en WMO-aanbieder.