Raad Tytsjerksteradiel 'ouderwets' verdeeld

BURGUM - Hoe komt het dat de gemeente Tytsjerksteradiel in 2006 nog een financiële reserve had van 31,5 miljoen euro en nu afstevent op een krappe vier miljoen euro in 2023? Die vraag wil de oppositie beantwoord zien door een onderzoekscommissie uit de gemeenteraad.

De coalitie ziet nut en noodzaak van zo'n onderzoek niet in, bleek donderdag in de raad. Er is te weinig concrete aanleiding voor, meent de coalitie. De oppositie stelde "dat er in de samenleving en bij raadsleden vele vragen leven over enkele grote projecten van de afgelopen jaren (zoals bijvoorbeeld de Warren, de overeenkomst De Centrale As, Werkmaatschappij (ambtelijke samenwerking met Achtkarspelen; red.), gemeentelijk aankoop- en verkoopbeleid, vastgoedbeleid" en "dat er vragen leven over de invloed van de bestuurscultuur op de huidige financiële situatie."
Volgens Brigitte Scheepsma (GL) is gekeken naar het raadsonderzoek in Smallingerland, over de financiële tekorten bij de vernieuwbouw van De Lawei. "Dat wie in konkrete situaasje. Sa'n oanlieding mist hjir", aldus Douwe Hooijenga (CU). Hij kreeg bijval van FNP en CDA. De uitkomst van de stemming over de motie was dan ook voorspelbaar: de oppositie voor, de coalitie tegen, zodat de motie verworpen werd.