De hoofdrolspelers in ´De Koning van zijn troon´. Bekijk met je app het filmpje achter de foto.
De hoofdrolspelers in ´De Koning van zijn troon´. Bekijk met je app het filmpje achter de foto. Foto: Albert Allema

Is De Lawei zondag driemaal uitverkocht?

DRACHTEN - Gaat het werkelijk lukken de grote zaal van schouwburg De Lawei driemaal vol te krijgen, zondag 22 december? De kans van slagen wordt steeds groter, merken de makers van theatervoorstelling 'De Koning van zijn troon'. "Er zijn al meer dan 2300 kaarten verkocht, voor iedere voorstelling zijn nog een paar beschikbaar", aldus Roeland Harten.

"Er zijn prachtige samenwerkingsverbanden ontstaan door deze voorstelling," zegt Harten. "Dat is de kerstgedachte in de praktijk." De 'Koning van zijn troon' is een theatervoorstelling voor jong en oud; een eigentijds kerstverhaal. De betekenis van Kerstmis staat centraal: met elkaar in verbinding zijn, elkaar ontmoeten, aandacht hebben voor je medemens, beseffen dat niet iedereen hetzelfde in het leven staat.

"Kerken organiseren met dit doel kerstnachtdiensten en kerstochtenddiensten", zegt Harten. "Ook in de Bethelkerk zijn deze fijne bijeenkomsten waarbij iedereen van harte is uitgenodigd; op de website vind je de aanvangstijden. Daarnaast wilden we dit jaar iets buiten de kerk organiseren. Verbondenheid raakt ook mensen die nooit in de kerk komen. Vanuit die gedachte ontstond het idee om een kerstvoorstelling in De Lawei te gaan geven. Laagdrempelig. Voor iedereen mooi om bij te zijn."

Het verhaal - oorspronkelijk geschreven door Paul Biegel - is bewerkt door regisseur Peter Joore en wordt opgevoerd door veertig vrijwilligers. Een aantal van hen zijn in het dagelijkse leven vanuit hun professie bezig met toneel, muziek, techniek of decorbouw. Anderen daarentegen doen hele andere werkzaamheden. Roeland Harten enthousiast: "Er wordt hard gerepeteerd. Velen hebben deze week vrij genomen. Driemaal spelen voor een volle zaal is niet niks. De zenuwen slaan wel wat toe."

Prachtig vindt Harten ook de verhalen die hij hoort rondom het kaarten bestellen. "Door subsidies en sponsoring is de entree slechts vijf euro. Er melden zich groepen aan die normaal niet zo snel samen naar het theater gaan." De koning van zijn troon | 22 december: 14.00, 16.15 en 19.30 uur | De Lawei, Drachten | Kaarten: www.delawei.nl.