De verkeerssituatie op de Haadwei in
Damwâld, de kruising met de Krúswei.
De verkeerssituatie op de Haadwei in Damwâld, de kruising met de Krúswei. Foto: Actief Media

"Haadwei in Damwâld kan nog beter"

DAMWALD - De gebruikers van de Haadwei in Damwâld zijn over het algemeen positief over de herinrichting van deze weg door het dorp. De weg is veel minder druk dan voorheen. Maar de weg kan nog beter, vooral subjectief veiliger, staat in de aanbevelingen van Bono Traffics BV aan de gemeente Dantumadiel.

Op de kruispunten in de weg - vooral het kruispunt met de Foarwei - wordt nog te snel gereden door veel autobestuurders. Door een verhoging van het plateau in het kruispunt, door een visuele versmalling en door betere communicatie moet de feitelijke maximum snelheid hier naar 30 kilometer per uur worden teruggebracht. Ook op de kruising met de Badhúswei kan een verhoging en verkleining van het kruisingsvlak goed werken, luidt de aanbeveling. Bovendien dienen brommerrijders en fietsers aangemoedigd te worden, op de rijbaan te rijden. "Met name op het kruispunt Haadwei - Foarwei is het voor de zichtbaarheid van de fietsers beter dat zij gebruik maken van de rijbaan/rijloper en niet van de strook ernaast", is het advies.

Mede omdat vlakbij dit kruispunt het aantal scholieren spoedig fors zal toenemen, adviseert Bono ook om de school en de scholieren te betrekken bij het veiliger maken van het verkeer in Damwâld.