Gebiedsfonds 'Ternaard': 60 miljoen

TERNAARD - Als de gaswinning onder de Waddenzee bij Ternaard doorgaat, dan komt er een 'gebiedsfonds' van 60 miljoen euro voor tien jaar: zes miljoen per jaar. Dit hebben de betrokken overheden en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) met elkaar afgesproken.

Niettemin zijn de 'lagere' overheden, zoals de gemeente Noardeast-Fryslân, van mening dat er geen nieuwe gaswinning bij moet komen in Fryslân. Maar mocht de regering - ondanks bezwaren - uiteindelijk toestemming geven voor de gaswinning en mocht de NAM die ook doorzetten, dan komt het 'gebiedsfonds' ten goede aan Ternaard en wijde omgeving.

Het Gebiedsfonds wordt opgericht als na de start van de proefboring blijkt dat een economisch verantwoorde winning van dit veld mogelijk is. Er zijn met inbreng van inwoners en organisaties ook afspraken gemaakt over onder meer het meten en monitoren van mogelijke effecten van gaswinning. Deze zijn door de partijen vastgelegd in een Afsprakenkader Ontzorging.

Er komt een Gebiedscommissie met vertegenwoordigers van diverse partijen uit het gebied. Ook worden voorwaarden opgesteld voor het beoordelen van de projecten die aan de commissie worden voorgelegd. Ook is afgesproken dat de NAM vóór de start van de gaswinning een meetnetwerk aanlegt en representatieve gebouwopnames uitvoert. Een op te richten stichting gaat toezien op de uitvoering en naleving van het Afsprakenkader.

In januari wordt een besluit van het kabinet verwacht over de gaswinning bij Ternaard.