Kom kerststallen kijken in De Grote Kerk in Drachten.
Kom kerststallen kijken in De Grote Kerk in Drachten. Foto: Ingezonden

Kerststallen in de Grote Kerk Drachten

De Grote Kerk van Drachten is op de zaterdagen 14 en 21 december het decor van een kerststallententoonstelling. Tussen 13.30 en 17.00 uur zijn tientallen verschillende tafereeltjes van Maria, Jozef en Jezus, herders, wijzen en engelen te bewonderen. De toegang is gratis.

De tentoonstelling is samengesteld uit verzamelingen van Agnes Vernooij uit Steggerda en verschillende particulieren.

Op iedere zaterdag is er tussen 16.00 en 16.30 uur een muzikaal intermezzo. Op 14 december treedt het Sweelinck Blokfluit Ensemble op en op 21 december het christelijk regionaal mannenkoor Con Spirito.

De kerststal vindt zijn oorsprong bij Franciscus van Assisi in Italiƫ. Deze monnik was helemaal vol van de verhalen rondom de geboorte van Christus. Tegelijkertijd vond Franciscus dat zijn tijdgenoten weinig oog en begrip hadden voor de menselijke kant van het geboorteverhaal.

Daarom besloot hij het zichtbaar te maken. In 1223 liet Franciscus midden in een bos in Umbriƫ een stal bouwen. Hij zorgde voor een ezel en een os, en vroeg een plaatselijke boer om Jozef uit te beelden. Ook vond hij een boerin bereid de rol van Maria te spelen, en legde hij een baby in de voerbak. Zo maakte hij iets dat we nu als een levende kerststal zouden beschouwen.

In de kerstnacht werd bij de stal de Heilige Mis opgedragen. Er kwamen veel mensen kijken, en iedereen was onder de indruk. De volgelingen van Franciscus, de Franciscanen, hebben daarna dit gebruik verspreid over de hele wereld.