Een deel van het speelplein van de Brede school De Wiken, met de 'holvormige' muur op de achtergrond.
Een deel van het speelplein van de Brede school De Wiken, met de 'holvormige' muur op de achtergrond. Foto: Actief Media

Overlast van schoolpleinen in Smallingerland?

DRACHTEN - Bewoners rond de Brede school De Wiken in Drachten hebben bij de gemeente Smallingerland geklaagd over (geluids-)overlast. De gemeente heeft al diverse maatregelen getroffen, maar échte beperking van de geluidsoverlast kan volgens de FUMO alleen worden bereikt door "een beperking van de pauzetijden."

De klachten varieerden van: "ballen in de tuin, klimmen op bijgebouwen, klappende deuren van hekken en geluid van kinderen." Dat geluid zou aan de oostzijde van het forse gebouw worden versterkt door de lichte holling in de oostelijke muur. Dit laatste wordt na metingen door de FUMO ontkend: de vorm van de muur leidt niet tot extra geluidsoverlast.

De gemeente meldt: "Nagenoeg alle zaken zijn aangepakt. (...) Ook is de verlichting vervangen." Die staat nu standaard op een kwart van de capaciteit en gaat pas op 100 procent als iemand door een sensor wordt waargenomen."

De gemeente schrijft: "Het komt voor dat er overlast is. Het plein van brede school De Wiken "was helaas dit seizoen een aantal keren het doelwit van vernielzuchtige jeugd. Als de politie werd gewaarschuwd, waren meestal de daders weer gevlogen. De buurtbewoners zijn van mening dat de thans gehanteerde tijden van zonsopgang tot zonsondergang specifieker benoemd moeten worden. Dat geeft meer duidelijkheid voor de handhavers, de buurt, maar vooral de jeugd, zo stellen zij. Dit is de overweging waar, maar dan moet dit in een brede discussie met de verschillende disciplines (handhaving, veiligheid, sport/spel) gevoerd worden. Hierbij worden dan alle openbare schoolpleinen betrokken." B. en w. gaan in overleg met de verschillende disciplines, waarbij scholen, bewoners en schoolkinderen overigens niet worden vermeld.