ICT-ondernemer Ben Woldring pleit voor
internationale treinen door het Noorden.
ICT-ondernemer Ben Woldring pleit voor internationale treinen door het Noorden. Foto: Actief Media

Publiek Roel Oostra-zaal wil Lelylijn

DRACHTEN - De Lelylijn, de (snelle) spoorlijn tussen Groningen, Drachten, Heerenveen, Emmeloord, Lelystad en Amsterdam, moet er alsnog komen. Dit is niet alleen een noordelijk belang, maar ook een nationaal en zelfs internationaal belang.

Dat was kort samengevat de boodschap die er maandag in de Roel Oostrazaal in de Lawei in Drachten inging als koek. Van een echt debat was geen sprake. Directeur Ton Schroor van VNO-NCW-Noord, de organisatie die samen met de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden het 'symposium' had georganiseerd, merkte op dat "de kracht zit in deze zaal: we kunnen met elkaar het verschil maken, door vol overtuiging voor de Lelylijn te gaan." Maar hij voegde er meteen aan toe: "Het gevaar voor de Lelylijn zit ook in deze zaal: wanneer er onderlinge verdeeldheid ontstaat!"

Gedeputeerde Avine Fokkens (VVD) van Fryslân merkte op dat de Lelylijn niet alleen van noordelijk belang is, maar ook van nationaal belang, om zo de drukte van de Randstad te ontlasten. ICT-ondernemer Ben Woldring pleitte voor milieuvriendelijker internationaal openbaar vervoer, met de trein in plaats van met het vliegtuig. Dat scheelt aanzienlijk in de CO2-uitstoot, aldus Woldring.