Prestatie-afspraken met SWA en WF

BUITENPOST / BURGUM - De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben voor volgend jaar hun afspraken met de woningstichtingen SWA (Stichting Woningbouw Achtkarspelen) en WF (WoonFriesland) enigszins vernieuwd. SWA spreekt af 63 tot 65 nieuwe woningen te bouwen en 37 bestaande te slopen.

Nieuwbouw moet verrijzen in Twijzelerheide (vier woningen achter de Doarpsstrjitte), Buitenpost (16 nieuwe woningen aan de Halbertsmastraat; elf zijn al gesloopt, negen worden nog gesloopt), Harkema (Warmoltsstrjitte: twee nieuwe woningen vervangen twee te slopen woningen), plus 17 nieuwe woningen aan de Nijebuorren in Harkema. Op sportveld Twijzel: twee woningen, met een optie voor nog twee nieuwe woningen. Aan de Boskloane in Drogeham worden 20 woningen gesloopt; nieuwbouw volgt 'fasegewijs', wanneer wordt niet gemeld.

SWA spreekt ook met de gemeente af, te investeren in verduurzaming en kwaliteitsverbetering van bestaande huurwoningen, "met de focus op betaalbaarheid". "SWA heeft circa 350 woningen met een slechte energieprestatie, die op de nominatie staan voor sloop "in de komende 10 tot 15 jaar, al dan niet ten behoeve van vervangende nieuwbouw." Deze afspraken (en meer) zijn ook gemaakt met de Contactraad van SWA.

WoonFriesland (WF) investeert komend jaar ruim zes miljoen in woningverbetering (ook sloop en nieuwbouw), energieprestatie en onderhoud in Achtkarspelen en bijna 17 miljoen in Tytsjerksteradiel.