Nieuwbouw azc Burgum in volle gang

BURGUM - Een enorme hijskraan torent boven het westelijk deel van Burgum uit. Ze worden ingezet voor de nieuwbouw van het asielzoekerscentrum (azc), dat op ongeveer dezelfde plek komt als waar het voormalige azc stond.

Burgum heeft al bijna dertig jaar een azc, maar formeel was steeds sprake van een 'tijdelijk' onderkomen. Ook de kwaliteit van de gebouwen was navenant. Nu worden woningen gebouwd met een permanent karakter: mocht het azc ooit 'sluiten', dan kunnen die woningen blijven staan en als 'gewone' woningen dienst doen.

Hegeman Bouw en De Groot Vroomshoop bouwen de nieuwe woningen. "We zitten goed op schema", zegt uitvoerder Steffen Olthof van Hegeman Bouw. Opdrachtgever is het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA).
De bouwvakkers beginnen 's ochtends vroeg in het donker al, met hulp van grote bouwlampen. 's Middags kwart over drie beƫindigen ze hun werkdag. De meesten moeten dan nog naar Twente reizen, waar beide bouwbedrijven gevestigd zijn. "Twents" is dan ook een veelgehoorde taal op de natte en modderige bouwplaats. De verwachting is dat het nieuwe azc - als er geen strenge winter komt - eind volgende zomer klaar is.