In de hoek van de tegenstanders van gaswinning was de meeste drukte. Links een beeldscherm van Vermilion.
In de hoek van de tegenstanders van gaswinning was de meeste drukte. Links een beeldscherm van Vermilion. Foto: Actief Media

Tegenstanders gaswinning pal naast Vermilion

OPEINDE - Tegenstanders van gaswinning mochten donderdag 28 november zich in dezelfde zaal tegelijk met mijnbedrijf Vermilion en andere betrokkenen presenteren tijdens een 'inloopbijeenkomst' in dorpshuis De Wringe in Opeinde.

"It is faker dien, ek yn Fryslân, yn Top en Twel by Snits", aldus Klaas Arie Beks, voorzitter van de Friese commissie mijnbouwschade. Hoewel voor- en tegenstanders van gaswinning tamelijk gemoedelijk de 'grote zaal' van het dorpshuis deelden, bleken de meningen inhoudelijk lijnrecht tegenover elkaar te staan. De voorstanders van gaswinning, het Canadese Vermilion en het ministerie van EZK met name, achten de kans op schade door gaswinning in Drachten en omgeving klein. De tegenstanders vinden het risico te groot. "Vermilion werkt met chemicalën om ook het laatste gas uit de grond te halen. Die kunnen het grondwater vervuilen!" zegt Peter Lesterhuis, tevens raadslid voor GroenLinks in Smallingerland.

Minister Eric Wiebes werkt intussen aan een andere afhandeling van eventuele schade. Een medewerkster van EZK legde het als volgt uit: "Tot nu toe moeten burgers en bedrijven die schade lijden en denken dat dit komt door gaswinning, dit zelf ook technisch bewijzen. Er komt een landelijke commissie waar je zulke schade kunt melden, het is dan aan die commissie om te bewijzen of gaswinning de veroorzaker is. En als de commissie dat vindt, bepaalt die ook de hoogte van de schade."
Daarmee is de kous niet af. De klager zowel als het mijnbouwbedrijf kunnen een zienswijze indienen, als ze het niet eens zijn met de conclusies van de landelijke commissie. "Als de klager het daarna nog niet eens is met de uitkomst, dan mag die ook naar de rechter gaan om een civiele procedure aan te vragen. Het mijnbouwbedrijf mag dat dan niet."